Първият уикенд на август донесе температурни рекорди в Португалия и

...
Първият уикенд на август донесе температурни рекорди в Португалия и
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Първият уикенд на август донесе температурни върхове в Португалия и жеги в Испания, Италия и други елементи на Европа

© Max Rossi Още по тематиката
Вечерни вести: Societe Generale напуща България, напрежение сред Съединени американски щати и Турция

И още: В Пловдив ще се строи нова опера; Готова е разширената газова връзка с Турция; Военни патрули и принуждение в Зимбабве след първите избори от 37 години
2 авг 2018
Вечерни вести: Бюджетът е с огромен остатък, Съединени американски щати заплашват Китай с още по-високи мита

И още: Фейсбук разкри и затвори нови сметки за политическа операция на избори; Всички 103 пасажери оцеляха в самолетна злополука в Мексико; Huawei изпревари Apple по продажби
1 авг 2018 През първия уикенд на август, когато лятото в България най-сетне пристигна, в доста елементи на Европа се задъхваха от температурни върхове и оценяваха икономическите вреди от жегата. Вчера температурата в Лисабон е достигнала 44 градуса и по този начин е била надмината предходната най-висока температура от 43 градуса, измерена в португалската столица преди 37 години.

В България най-горещата вест пристигна от прилежаща Турция, където бе арестуван Димитър Желязков, прочут като Митьо Очите. Освен престъпен, историята закупи и политически привкус, откакто Българска социалистическа партия се почувства принудена да се разграничи от задържания дружно с Желязков общински консултант от Бургас Бенчо Бенчев. Освен публична позиция на партията, имаше и реакция във Фейсбук профила на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Премиерът Бойко Борисов също нямаше по какъв начин да не разяснява случая. " Не би трябвало да сте толкоз взискателни, както споделих, може да избяга някой, може малко да забавят, само че постоянно ги хващат. Арестуван е и в този момент работят интернационалните заповеди за екстрадиция, " съобщи Борисов от ГПУ " Малко Търново ", където беше отишъл да инспектира оградата и напъните на граничарите да управляват влизанията в страната.

В графата любопитно от уикенда може да бъде поставена новината, че екшън звездата от близкото минало Стивън Сегал е назначен за специфичен представител на съветското министерство на външните работи за филантропичните връзки със Съединени американски щати. Сегал, който има съветско поданство, разяснява, че постоянно е имал " мощно предпочитание да направи всичко, с цел да оказа помощ за подобряването на руско-американските връзки. "

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Димитър Желязков - Очите бе задържан в Истанбул

Димитър Желязков, повече прочут под псевдонима Митьо Очите, е бил задържан в петък против събота в Истанбул в взаимна акция на българските и турските правоохранителни органи. В четвъртък заместител основният прокурор Иван Гешев разгласи Димитър Желязков за национално търсене, като бяха задействани и механизмите на интернационалната правна помощ – Европейска заповед за арест и Интерпол. Арестът е станал в 3 ч. сутринта в събота в хотел, откакто Желязков е минал на територията на Турция от Гърция. Заедно с него в същата хотелска стая е бил арестуван и заместник-председателят на Общинския съвет на Бургас от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев. Днес Българска социалистическа партия се разграничи от Бенчо Бенчев и настоя за неговата незабавна оставка от Общинския съвет на Бургас. Освен тях двамата турските управляващи са задържали още шестима български жители по време на акцията. Всички като се изключи Желязков към този момент са върнати в България.

Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция на пазара на горива

Санкцията е наложена на " Трейднет Варна ", през която той развива веригата си VM Petroleum. Глобата обаче е дребна: едвам 0.1% от проходите на компанията за 2017 година, т. е. 175.4 хиляди лева " Комисията откри, че " Трейднет Варна " е осъществявало в свои обекти в страната продажби на горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разноските за произвеждане и реализация на тези артикули за нескончаем интервал от време и в обилни количества, за нелоялно привличане на клиенти ", се споделя в решението на комисията. Пред " Капитал " Веселин Марешки разяснява, че ще апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Мей редуцира почивката си, с цел да договаря с Макрон за Brexit

Еманюел Макрон беседва през уикенда с английския министър председател Тереза Мей на неофициална среща в лятната резиденция на френския президент във Фор дьо Брегансон, Югоизточна Франция. Всеки от двамата водачи бе съпроводен от по трима дипломати, в това число от посланиците си. Според Елисейския замък на тази неофициална среща, която е траяла час и 45 минути, не са били обсъждани договарянията по Brexit, а бъдещите връзки сред Париж и Лондон. Преди срещата френското президентство бе декларирало, че Мей ще показа на Макрон " позицията на Лондон в договарянията за Brexit и за бъдещите връзки с Европейски Съюз ". Преговорите за Brexit напредват прекомерно постепенно през последните седмици, а Лондон и Брюксел би трябвало да реализират съглашение до срещата на върха на Европейски Съюз през октомври за образуване на напускането на Англия, което ще стане в нощта на 29 против 30 март 2019 година

Екстремни жеги в Европа

Европа остава в плен на рисковата горещина като най-тежко е ситуацията в Португалия, където с изключение на рекордни температури има и големи горски пожари. В прилежаща Испания горещината също е необикновена и докара до гибелта на трима души. Във Франция 4 нуклеарни реактора трябваше да бъдат спешно спрени поради високите температури. В същото време в Холандия управляващите затвориха няколко пътни прави, след сигнали, че асфалтът се разтапя от жегата.

Опит за нападение против Мадуро, той упреква Колумбия

Венецуелският президент Николас Мадуро упрекна крайнодесни фракции в страната и колумбийския си сътрудник Хуан Мануел Сантос, че са направили опита за нападение против него, до момента в който той държеше тирада пред повече от 17 000 военни в центъра на Каракас през днешния ден. " Това беше опит да бъда погубен ", съобщи Мадуро в своя тв тирада, представена от Associated Press. Той добави, че събраните до момента данни сочат за дейности на крайната десница, работеща взаимно с колумбийци. Мадуро акцентира, че съгласно него колумбийският президент Сантос, който постоянно го подлага на критика, също носи отговорност за случилото се. Колумбийското външно министерство съобщи в Twitter, че обвиняванията са неуместни и лишени от каквото и да било съображение.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

В Дания бе наложена първата санкция за забулване на лицето


Полицията е била извикана в търговски център в североизточния град Хорсхолм, където 28-годишнна жена с никаб се сбила с друга, която се опитвала да махне покривалото от лицето й. Жената е била известена, че ще получи по пощата уведомление за санкция от 1000 крони (134 евро) и че би трябвало да махне никаба или да напусне общественото място. От 1 август носенето на публични места в Дания на бурка, никаб или други скриващи лицето аксесоари се санкционира с санкция до 10 000 крони.

Фотограф: Andrew Kelly

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Колко е междинната заплата през второто тримесечие


В петък предстоят да излязат данни за няколко стопански индикатора, измежду които и междинната брутна месечна работна заплата в страната на национално и районно равнище. Успоредно с това националната статистика ще разгласява и числата за външната търговия през май (към ЕС) и юни (към трети страни).

През първото тримесечие темпът на нарастване на междинните хонорари в страната леко се забави. Същевременно покачването на продуктивността на труда пък се форсира, което е добра вест за цената на единица създадена продукция и конкурентоспособността на страната. Външната търговия пък страда от началото на годината поради слаби продажби на горива и мед към трети страни.

Започва търговията с акциите на " Градус "

Търговията с акциите на производителя на пилешко месо и артикули " Градус " ще стартира в понеделник на 6 август. Размерът на емисията е 243.5 млн. лева, а индикативната цена е 1.8 лева на акция. " Градус " направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на локалния пазар листване по привличане на средства – 81 млн. лева, като половината от тях постъпиха в сдружението посредством нарастване на капитала, а останалите отидоха в създателите – братята Иван и Лука Ангелови.

Качването за търговия на борсата е забавно, защото ще покаже какъв е ползата на пазара след първичното предложение и в каква посока ще поеме цената. Освен това от управлението обявиха, че има заричане от непознати фонове да придобият акции на вторичния пазар. Листването на " Градус " несъмнено е събитието на финансовия пазар през тази година. Акциите потеглят за вторична търговия в летаргичния летен сезон и на фона на много слаба борса.

Съединени американски щати и Япония ще проведат първи двустранни търговски диалози

Съединени американски щати и Япония ще проведат първи двустранни търговски диалози във Вашингтон на 9 август. През април американският президент Доналд Тръмп и японският министър председател Шиндзо Абе се договориха да приготвят нова рамка за разискването на " свободна, обективна и реципрочна " търговия. Сега японският стопански министър Тошимицу Мотеги уточни, че желае провеждането на " градивни диалози " за разширение на свободната търговия.

Протекционистките политики на Тръмп провокираха терзания за световната стопанска система, а заканите му да постанова мита доведоха до рецензия вкъщи и в чужбина. Според анализатори японският търговски остатък със Съединени американски щати може да бъде евентуална цел на комерсиалните политики на американския президент.

OUT-OF-OFFICE

С книга на плажа
7 – 12.08

Издателства от цялата страна показват едни от най-новите литературни заглавия. В съпътстващата стратегия са планувани срещи с български и задгранични създатели. Бургас, експозиционен център " Флора ".

Stand up comedy
9.08
Вторият годишен фестивал на комедията още веднъж събира някои от най-хубавите стендъп комедианти от страната на една сцена. Във Варна, ФКЦ, зала 1 от 21:00 ч. вход: 22 лева билети: касата на Фестивален център Варна или дистрибуторската мрежа на " Ивентим ". Още на comedy.bg.

Планинско кино
9.08

Най-добрите планинарски филми: за шерпа, изкачил Еверест 21 пъти, за последния човек в отдалеченото непалско село Саади, за соло изкачвания и възобновяване на Брад Гобрайд от рухване със строшаване на гърба... Канадския кинофестивал Banff Centre Mountain Film Festival World Tour гостува във Варна с 10 тематични ленти. ФКЦ, зала " Европа ", от 20:00 ч., 21:40 ч., билети: 10 лева

Лятна детска арт академия
до 31.08

Всеки работен ден през целия август деца и възпитаници от 6- до 15-годишна възраст ще творят с разнообразни живописни, графични и пластични материали, проведени са визити на галерии и музеи, присъединяване в работилници с демонстрации на гостуващи актьори и специфични уроци по История на изкуството.
В ателиетата на НХА, от 9:00 до 18:00 ч. За повече информация [email protected] и www.nha.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР