Първият учебен ден остава в спомените за цял живот. Това

...
Първият учебен ден остава в спомените за цял живот. Това
Коментари Харесай

Когато бяха ученици: Зико харесвал географията, Славчо -...

Първият образователен ден остава в спомените за цялостен живот. Това е мигът, когато се прощаваш с безгрижието на детството и за пръв път осъзнаваш отговорността, която би трябвало да поемеш самичък. Много от известните българи обичат да се връщат в спомените си към този ден на 15 септември. Успешните пловдивчани също имат занимателни истории, които описват на драго сърце и малко горест.

С неспокойствие ще чуе първия звънец на новата образователна година регионалният шеф Здравко Димитров. „ На учениците - триумф и да слушат родителите и учителите, а на педагозите - повече самообладание ", сърдечно пожелава губернаторът.

За себе си споделя, че в учебно заведение не е бил вундеркинд, само че любознателно и будно дете. С признателност си спомня за учителите от кварталното „ Васил Петлешков ”, където е тръгнал в първия клас, от СОУ „ Св. св. Кирил и Методий " и Спортното „ Васил Левски ", където е приключил междинното си обучение като един от перспективните баскетболисти.

„ Като всяко дете с боязън чаках първия си образователен ден. Бързо привикнах, тъй като към този момент имах богат опит зад тила си - седмични ясли и детска градина ", със смях споделя Зико. Най-много му се удавали география, ботаника, зоология, български и литература. По-малко - математика и физика. Признава, че бил буйно дете, макар че в никакъв случай не се е случвало да му понижат държанието. Веднъж в Спортното занесъл в час будилник. Навил го да звъни 15 минути по-рано и всички негови съученици хукнали на открито пред погледа на изумения преподавател. Отървал се с мъмрене от зам.-директора, който едвам се сдържал да не прихне.

„ Добре съчетавахме спорта и учебното заведение. Всички мои съученици съумяха да се осъществят освен в спорта, само че и в други области ", твърди Здравко Димитров. Освен че е притежател на купи на България, той има и четири висши - по специалностите " Спортна педагогика ", " Социална логика на психиката ", " Публична администрация " и " Финансов мениджмънт ". Възпитавал в този дух и двете си дъщери - да ценят образованието. Малката отличничка Рая потегля в понеделник в пети клас в Хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ".

Здравко Димитров е уверен, че спортът е като казармата - там не може да има фалш. Веднага личи кой какъв брой коства. По темперамент разговорлив и непосреден в връзките си с хората, Зико с горделивост споделя, че с момчетата от тима и паралелката и до момента са като братя.

Депутатът от „ Обединени патриоти " и някогашен кмет на Пловдив Славчо Атанасов от дребен е запленен по история. Споделя, че това е огромната му уязвимост и занимание за цялостен живот. Вкъщи има стотици томове историческа литература, които е препрочитал нееднократно. „ Мечтаех от дребен да завърша археология. Дядо ме възпламени да обикна история. Всяка вечер отивах при него и той ми разказваше за разнообразни забавни събития ", разказва детството си депутатът. Той има две дипломи - приключил Висше военно учебно заведение, а по-късно и право.

Преди това е учил в СОУ „ Патриарх Евтимий ", тогава „ Лиляна Димитрова ". Толкова доста познания е придобил по история, че един път в пети клас по този начин се е захласнал, че почнал да суфлира на учителя, който преподавал в час. „ Излез на дъската и преподавай вместо мен ", рекъл му преподавателят. Славчо не се е стреснал и цялостен час разказвал на съучениците си за гръцко-персийските войни, цитирайки имена, дати и събития.

С горест си спомня за към този момент починалата директорка на НБ „ Иван Вазов ” проф. Радка Колева. „ Тя ме беше осиновила в библиотеката, където безусловно гълтах цели томове. Даваше ми доста скъпи книги, а и беше доста ерудирана и начетена ", спомня си някогашният кмет, чиято щерка Силвия е приключила медицина и в този момент работи като психиатър.

Славчо Атанасов със удовлетворение отбелязва, че в последно време държавното управление обръща от ден на ден внимание на образованието. „ Бъдещето е на знаещите и образовани хора - уверен е някогашният кмет и добавя. - Първият образователен ден е най-вълнуващият, тъй като се навлиза в необятната галактика на знанията. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР