Първият учебен ден е утре... Колко бързо растат малките прекрасни

...
Първият учебен ден е утре... Колко бързо растат малките прекрасни
Коментари Харесай

Слово за първия учебен ден на Ерих Кестнер - за всяко дете, за всеки родител,... за теб

Първият образователен ден е на следващия ден...

Колко бързо порастват дребните прелестни същества.

Може би те са единствената ни причина да забравяме, че времето в никакъв случай не е задоволително, а ние все летим по-бързо от него.

И до момента в който не сме до тях, до момента в който те се пробват да схванат света в учебно заведение и да се научат на всичко, учителите са тези, които подреждат всички дребни кутийки в главата им.

Ето какво желаеме да споделим през днешния ден с вас - словото за първия образователен ден на Ерих Кестнер.
Още от Свободно време  изгрев черква основна Почитаме Кръстовден, именуван още Гроздоберник, означавам се началото на есента  ръце мощ магия Утре е Кръстовден - тази нощ се сбъдват всички наши откровени стремежи!  пловдив Петте най-пловдивски места в Пловдив през очите на Humans of Plovdiv  жена смях усмивка " Мъжете са от Земята, дамите са от Земята. Оправяйте се! "
Слово, което би трябвало да прочетем - те са всеки родител, за всеки преподавател... за всяка една от нас - бъдещи или сегашни майки и татковци.

Семейството, което успеем да изградим за своето дете, е фамилията, което ще има то за образец, когато сътвори свое. Както сме и ние. Както са и нашите родители.

Ето го и него:

Мили деца,

Ето че през днешния ден за първи път сядате на тези твърди чинове; подредени сте по височина или по азбучен ред, и ми се желае да имам вяра, че в случай че ми наподобявате на кестеняви и жълти манатарки, нанизани за сушене, повода е единствено в годишния сезон. Вместо на щастливи четирилистни детелинки, както би трябвало. Някои от вас се въртят неспокойно по местата си, като че ли седят върху нагорещена печка.

Други стърчат като заковани на чиновете си. Трети се заливат в малоумен смях, а червенокосото момче от третата редица е вперило наежен взор към черната дъска, като че ли вижда пред себе си мрачното бъдеще.
Говорим си за...  ръце мощ магия Утре е Кръстовден - тази нощ се сбъдват всички наши откровени стремежи!  dfgdf Молитвата, която притегля прелестни неща в живота ни  обич двойка Притча: Защо най-силната обич е най-тиха?  двойка обич Притча за великата обич и силата на времето
В душата ви се е настанила някаква плашливост и не може да се каже, че инстинктите са ви излъгали. Вашият предопределен час е настъпил. Семейството ви с съмнение ви е довело тук и ви е предало в ръцете на страната. За вас стартира живот по часовник и с това в действителност завършва животът.

Оплетената от числа и параграфи, йерархични степени и образователни проекти тясна и все по-тясна мрежа обгръща към този момент и вас. От момента, в който сте седнали тук, вие към този момент принадлежите към избрана класа. И освен това към най-нисшата. Пред вас са класовите битки и годините на тествания. Сега вие сте плодни семенца, ще би трябвало да се превърнете в добре подредени плодни дръвчета!

Живи и будни сте били до през днешния ден, от на следващия ден стартира консервирането! Така, както направиха и с нас. От дървото на живота, към консервната фабрика на цивилизацията — това е пътят, който ви следва. Нищо чудно тогава, че вашето разстройване е по-голямо от любознанието ви.

Има ли някакъв смисъл да ви се дават препоръки по подобен веднъж? И то от човек, на който никакво упорствуване не е помогнало и мирише тъкмо толкоз „ на буркан “, колкото и другите?
 Дръзка, стилна и подготвена за есента: с червилото Rouge Allure от Chanel Edna предлага Дръзка, стилна и подготвена за есента: с червилото Rouge Allure от Chanel
Все отново позволете му да опита и му признайте заслугата, че най-малко в никакъв случай не е забравял, а и надали в миналото ще не помни какво му е било на душата, когато за първи път е прекрачил прага на учебното заведение. На това сиво и изключително огромно кубче за игра. И по какъв начин му се е свивало сърцето тогава. Така ще можем да преминем към най-важния съвет, който би трябвало да набиете в главите си и добре да го запаметите, сходно на остаряла мъдрост от антична паметна плоча:

„ Не позволявайте да ви унищожат детството! “

Погледнете множеството хора: те се освобождават от своето детство като от остарялата си шапка. Забравят го като телефонен номер, който към този момент не важи. За тях животът има тип на безконечен колбас, който те непрекъснато изяждат, и това, което са изяли, към този момент не съществува.

Само който стигне до честна възраст и си остане дете, е човек! Не зная дали сте ме разбрали. Простите неща се изясняват толкоз комплицирано! Е добре, да вземем тогава нещо по-трудно, може би него ще разберете по-лесно. Например:

„ Не смятайте учебната катедра за престол или амвон! “

Признае ли обаче, че не знае всичко, тогава го обичайте! С това той е спечелил любовта ви. И тъй като самичък той не печели кой знае какъв брой, на вашата благосклонност ще се радва от сърце. И още нещо: учителят не е вълшебник, а градинар. Той може и ще се грижи за вашия напредък. Но да растете ще би трябвало вие самите!
 Thinkstock
„ Съобразявайте се с тези, които се преценяват с вас! “

Това звучи по-лесно, в сравнение с става в реалност. А от време на време е ужасно мъчно. В моя клас имаше един възпитаник, чийто татко притежаваше магазин за риба. Бедното момче, името му беше Бройер, миришеше по този начин мощно на риба, че ни прилошаваше единствено като го видехме да се задава от ъгъла.

„ Не бъдете доста прилежни! “

При този съвет лентяите би трябвало да си запушат ушите. Той се отнася единствено до прилежните и е прекомерно значим за тях. Животът не се състои единствено от класни работи. Човек би трябвало да учи, единствено зубрите зубрят. Говоря от персонален опит. К ато малко момче бях напряко на път да стана зубър. А че макар всички старания не станах, ме учудва и до през днешния ден.
 Thinkstock
„ Не се надсмивайте над глупците! “

Те не са глупави по своя воля или за ваше наслаждение. И не бийте никого, който е по-малък или по-слаб от вас! Ако някой не може да схване това без по-нататъшни пояснения, не бих желал да имам работа с него.

„ От време на време не вярвайте на учебниците си! “

Те не са основани на Синайската планина, нито по някакъв различен рационален метод. Произлезли са от остарели учебници, които са произлезли от други остарели учебници, които са произлезли от още по-стари учебници, които пък на собствен ред са произлезли отново от остарели учебници. Това някои назовават традиция. Но нещата наподобяват напълно другояче.
 Thinkstock
И ето в този момент вие седите, подредени по височина или азбучен ред, и бързате да се приберете по домовете си.

Идете си, благи деца! И в случай че нещо не сте разбрали, питайте родителите си. А вие, благи родители, в случай че нещо не сте разбрали, питайте децата си!
 Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР