Първият у нас българо-китайски център за професионално обучение и обмен

...
Първият у нас българо-китайски център за професионално обучение и обмен
Коментари Харесай

ПУ разкри българо-китайски център за професионално обучение

Първият у нас българо-китайски център за професионално образование и продан на фрагменти беше открит в Пловдивския университет. Водещи експерти от международни компании в областта на телекомуникациите и осведомителните технологии ще образоват студентите.

Пловдив

Центърът в Пловдивския университет ще помогне за научния продан с Китай - както на студенти, по този начин и на преподаватели. През април следващата година подобен център ще проработи и в политехническия университет на китайския мегаполис Шенджен. Благодарение на контактите, които Българо-китайската асоциация за бизнес развиване реализира с азиатските компании, най-хубавите технологии в образованието ще бъдат внедрени и у нас.

Университетите в Пловдив и Шенджен скючиха през днешния ден контракт за продан на фрагменти и опит в региона на телекомуникациите. Обучението на студентите ще стартира незабавно.

проф. Невена Милева, заместник-ректор на Пловдивския университет: Само първи курс приехме към 130 студенти в телекомуникационни и осведомителни системи. А от страна на Китай чакаме към 40 студенти, които се интересуват от бакалавърска степен при нас.

Представители на международния IT-бизнес също ще се причислят към екипа от специалисти, който ще образова студентите.
проф. Синдон Джиа, президент на политехническия университет в Шенджен: Нашият университет има доста връзки с огромни компании в сферите на IT и телекомуникациите. Това би дало опция и на нашите, и на пловдивските студенти да работят с тях.

проф. Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет: Тук техниката е такава, че разрешава онлайн връзка. Преподавателят може да е в Шенджен, студентите да го виждат, да го чуват и назад. Освен, че ще имаме и двустранни визити.

Наред с образованието на студентите и взаимните планове, двете висши учебни заведения непрекъснато ще обменят и информация за най-новите научни постижения.

Съвместното българо-китайско образование, което стартира в Пловдив ще помогне в бъдеще да се реши въпроса с дефицита на фрагменти. Това обаче ще се случи след няколко години. Сега обаче страната търси други способи да реши въпроса с неналичието на работна ръка за някои браншове като машиностроенето и IT бранша. Затова общественото министерство и Народното събрание облекчават режима за издаване на така наречен “синя карта ” за квалифицирани фрагменти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР