Първият турски електрически автомобил е все по-близо до конвейера. Турската

...
Първият турски електрически автомобил е все по-близо до конвейера. Турската
Коментари Харесай

Готов е първият екземпляр от турския електромобил TOGG

Първият турски електромобил е все по-близо до конвейера. Турската автомобилна инициативна група (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu или TOGG) се похвали в Twitter със фотоси на индустриалния развой на първия сериен електрически кросоувър, който е съединен в икономическата зона в Гебзе покрай Истанбул. Както основателите означават в обществените мрежи, за производството на каросерията са употребявани извънредно и единствено турски елементи.

TOGG започва през 2018 година, а през декември 2019 година президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган показа прототипи на пилотните модели - кросоувър и седан, като първият се чака да се конкурира с Tesla Model X. Като цяло, гамата TOGG ще има пет модела до 2030 година - седан и кросоувър от С-клас, хечбек, както и стилен ван и дребен кросоувър от B-сегмент.

Първият, който дебютира е по-големия SUV. Той ще получи междуосие с дължина 2.8 метра и две версии: с електрически мотор с мощ 200 конски сили, ситуиран на задния мост, и с два мотора (по един на всяка ос), произвеждащи общо 400 сили. " По-слабата " версия ще може да форсира от нула до 100 за 7.6 секунди, а по-мощната - за 4.8 секунди, което е съпоставимо с индикаторите на Model X.

 Готов е първият образец от турския електрически автомобил TOGG

Автономният пробег ще зависи от определената батерия. Капацитетите към момента не са разкрити, само че към този момент е известно, че кросоувърът TOGG ще може да измине от 300 до 500 километра с едно зареждане. За половин час ще бъде допустимо зареждането на батерията до 80 %. Освен това за турската иновация се дават обещание автопилот от трето равнище на самостоятелност и дребни камери вместо огледала за назад виждане, които демонстрират изображения на дребни екрани в салона.

Строителството на завода TOGG в Гемлик стартира на 18 юли предходната година, а компанията възнамерява да приключи строителството до 2022 година. Заводът с обща повърхност от 1.2 милиона квадратни метра ще може да създава до 175 хиляди автомобила годишно. През 2022 година ще стартира серийното сглобяване на към момента неназования по име кросоувър, който ще стартира да се продава в Европа още същата година. Първият изхабен пазар за модела ще бъде Германия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР