Първият център на Балканите за изучаване и популяризиране на руския

...
Първият център на Балканите за изучаване и популяризиране на руския
Коментари Харесай

Руският център на ВСУ отбелязва днес своята десета годишнина

Първият център на Балканите за проучване и разпространение на съветския език и просвета бе основан през 2009 година, с поддръжката на Фонд " Русский мир “. Работата на Фонда с ВСУ е знак на самопризнание за високия рейтинг и престижа на университета в България и Европа.

За празника Руският център предложения университетския хайлайф, общественици, дипломати и другари. Специално одобрение бе изпратено до проф. д.ик.н. Анна Недялкова - ръководител на Настоятелството на университета от Владимир Кочин - изпълнителен шеф на Фонд " Русский мир “. В него се споделя: " В продължение на 10 години, целенасочената работа на Центъра и поддръжката от страна на Варненския свободен университет и Фонд " Русский мир “, разрешиха основаването на дейна интелектуална площадка за проучването на съветски език в България. Ежегодната Международна квалификационна школа " Съвременни педагогичен технологии в образованието по съветски език като непознат “ стана визитна картичка на актуалната българска русистика “.

Международната квалификационна школа е огромното постижение на ВСУ. Тя е единствената методическа школа в Европа, в който за 10 години бяха сертифицирани 560 млади русисти от целия свят. Центърът посреща слушатели от над 30 европейски и азиатски университети. Проведени са 140 разнородни просветителни форми – лекции, мастър-класове, методически семинари и практикуми, 25 кръгли маси. Издадени са четири сборника, две монографии и 34 изявления в научни журнали.

За своите първи 10 години екипът на Центъра, под управлението на проф. доктор Галина Шамонина, осъществя голям брой сполучливи планове, свързани с образованието и квалификацията по съветски език на преподаватели - русисти от всички краища на България. Много от тях се връщат във ВСУ дружно с учениците си.

Като част от програмата " Профессор Русского мира " на Руския център, във Варненския свободен университет гостуваха едни от най-авторитетните учени на Русия измежду които проф. Андрей Владимирович Загорски – Национален проучвателен институт за международна стопанска система и интернационалните връзки при РАН, проф. Михаил Валериевич Шубенков – зам. ректор на Московския архитектурен институт (МАРХИ), проф. д.ист.н. Евгений Михайлович Кожокин – зам.-ректор на МГИМО. А единствено преди месец студентите имаха неповторимата опция да участват на курс от лекции, воден от член-кореспондента на Руската академия на науките, проф. Алексей Анатолиевич Громико,директор на Института за Европа на РАН, който стана почетен професор на ВСУ " Черноризец Храбър “.

Студентски тимове на ВСУ вземат участие годишно в Международния фестивал на студентите, учещи съветски език, като пазят името на университета с призови места. Осем младежи от ВСУ бяха част от българската група на Световния фестивал на младежите и студентите в Сочи през 2017 година Руският център има своите стипендианти, доста студенти са подкрепени за присъединяване си в редица интернационалните конгреси.

По самодейност на центъра в университета се организират запаметяващи се изложения, представяния на книги, маратони на четенето и концерти. Запомнящ се бе концертът на Варненската опера в навечерието на 24 май 2018 година, представящ шедьоврите на съветския романс.

А всяка година Президентът на ВСУ доцент доктор Красимир Недялков поддържа похода на Шипка на 3 март, реализиран от Руския център и Студентския съвет.

" Руският център се трансформира в духовното сърце на университета, в център, който свързва две близки култури и обичаи. Той дава доста на младежите, като уголемява знанията, културата и светогледа им “, разяснява в навечерието на празника ръководителят му проф. доктор Галина Шамонина, която в края на 2017 година бе отличена с орден " Пушкин " с Указ на президента Вадимир Путин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР