Първият триместър на бременността обхваща периода от зачеването до 12-та

...
Първият триместър на бременността обхваща периода от зачеването до 12-та
Коментари Харесай

Генитално кървене през първия триместър на бременността


Първият триместър на бременността обгръща интервала от зачеването до 12-та гестационна седмица. През този интервал настъпват „ бурни “ промени в ембриона, свързани с образуване и диференциране на неговите органи и системи.

Този развой е генетично, физиологично и хормонално свързан за всеки скотски тип и всяка смяна от физиологията без значение от повода, може да докара до нарушавания в осъществяването му. Голямо значение се отдава и на метода на живот на бременната жена през този начален етап на ограногенеза .

До 12-та гестационна седмица се образуват всички органи и системи в бъдещия субект, а по-късно до термин единствено нарастват и съзряват. Ето за какво е от огромно значение бременната да не бъде подлагана на нездравословното влияние на алкохол, никотин и някои групи медикаменти, които са безусловно контраиндицирани в ранна бременност.

Гениталното кървене в първия триместър на бременността може да бъде с друга генеза и интензитет. Всяко кървене по време на бременност, без значение от интензитета му се смята за патологично и е неоходима консултация със експерт, който да дефинира повода и да назначи подобаващата терапия. Обилно генитално кървене не трябва да се позволява, заради риск от загуба на бременността.

Причините за кървене в ранен период на бременността могат да бъдат най- общо разграничени в няколко групи:

Свързани публикации.. Тромбофилия и бременност - опасности и предварителна защита 0 Съвременно лекуване на цервикална непълнота при бременност. Женско здраве с доцент Костов 0 Миома на матката. Женско здраве с доцент Костов 0

Предимплантационно кървене. Това е кървене, което се появява към интервала на предстоящата менструация, т.е. две седмици след зачеването. Оскъдно е в множеството случаи и някои дами даже и не подозират, че тази нищожна менструация в действителност „ крие “ бременност.

Кървене, което е обвързвано с отпадане на този сектор от лигавицата на матката, който не е ангажиран от бремеността. В начална бременност, ембрионът се вгради в един дребен сектор на маточната празнина. Остава пространство в лигавицата на матката, което не е заето от бремеността и може да „ отпада “ под формата на нищожно генитално кървене още веднъж в периода на предстоящата менструация. Този развой продължава най-късно до 16-та гестационна седмица, тъй като след този интервал цялата празнина на матката е заета от плода и неговите добавки и на практика към този момент няма свободна- незаета

лигавица

в маточната празнина. В предишното такива бременности са били наричани „ цветна бременност “.

Ерозия , или полип на маточната шийка също могат да доведат до генитално кървене. Този вид кървене може и да е по-обилно. Обикновено се предизвика от механично раздразнение - коитус, само че може да се появи и неподвижен. Жената оповестява за приключване на „ ясна “ кръв в множеството случаи и при обзор със спекулум се вижда, че повода е в маточната шийка - ерозия ( т.нар.раничка ), или полип. Полипите за доброкачествени формирания с друга величина. Могат да порастват на необятна основа, или на „ краче “. По време на бременност, заради хормоналните промени е допустимо някои от тях да набъбнат и да доведат до генитално кървене. По предписание такива полипи не се третират и отстраняват, до момента в който дамата е бременна, заради заплаха от предизвикателство на маточни контракции дължащи се на

механично раздразнение върху шийката. Освен това постоянно има риск и от зараза, защото влагалището не е стерилна среда и е допустимо премахвайки полипа, да се получи щедро кървене, зараза и загуба на бременността.

Кървене, в резултат на колпит - инфектиране на влагалището. То е нищожно и нормално е съчетано с парене, дикомфорт и други субективни недоволства.
Кървене, дължащо се на хормонален недостиг. Става въпрос за недостиг на хормона прогестерон. В начална бременност синтезът на прогестерон се реализира от жълтото тяло на бременността - corpus luteum graviditatis. При непълнота на corpus luteum се появява кървене, което може да бъде нищожно тъмно-кафяво или, в случай че е съчетано с болки ниско в корема и кръста, да бъде и по-обилно. Ако на обзор не се откри друга причина за къвенето, на дамата се изписва прогестеронов препарат, който, до момента в който тя кърви, може да приема през устата, а по-късно да слага вагинално, или ректано. По този метод се заобикаля first pass effect на медикаментите, преминаващи през храносмилателната система и надлежно резултата им е по- бърз.

Очаквайте продължението
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР