Първият терминал за втечнен газ в Германия е почти готов

...
Първият терминал за втечнен газ в Германия е почти готов
Коментари Харесай

Първият терминал за втечнен газ в Германия ще заработи до Коледа

Първият терминал за полутечен газ в Германия е съвсем подготвен и ще стартира да работи преди Коледа.

Това съобщи шефът на енергийната компания „ Юнипер “ Клаус-Дитер Маубах.

Всичко зависи най-много от времето през зимата, добави той пред списание „ Шпигел “. Зимни стихии или високи талази могат да забавят стартирането му в употреба с няколко седмици.

Терминалът в пристанището на Вилхелмсхафен ще може да доставя 7,5 милиарда кубически метра газ, което е към 8% от потреблението на цяла Германия.

Освен този терминал съвсем подготвени са още два и те също ще стартират работа в края на тази година, въпреки първоначално и единствено пробно. РВЕ строи терминал в Брунсбютел, а „ Дойче Регаз “ в Лубмин.

С построяването на общо пет терминала за полутечен газ немското държавно управление счита, че ще може да замести изцяло съветските доставки с газ от други вносители. В момента в Германия към момента няма дефицит на газ, а газохранилищата са цялостни до 97% от потенциала си.

Според специалисти тази зима надали ще се стигне до енергийна рецесия, само че към момента има риск това да се случи през зимата на 2023-2024 година, когато „ Газпром “ ще спре доставките си дефинитивно.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР