Първият такъв ресторант е открит в Париж през 1999 г.Вечеряли

...
Първият такъв ресторант е открит в Париж през 1999 г.Вечеряли
Коментари Харесай

Вкусът на тъмнината

Първият подобен ресторант е открит в Париж през 1999 година

Вечеряли ли сте в миналото в цялостен мрак? Такъв, в който не можете даже да познаете какво ядете. Доказано е, че когато изключим едно от сетивата си, с другите възприемаме света към себе си по-ярко. Именно това е концепцията на тъмите заведения за хранене, които са същинско предизвикателство за търсачите на мощни чувства. И сигурно са незабравимо прекарване.

Преди дни в София бе открит първият мрачен ресторант на Балканите. Това е един новаторски и обществено виновен план, който дава работа на хора в неравностойно състояние. Всички сервитьори или домакини в “Тенебрис ” са незрящи, а тяхната задача е да вкарат зрящите в един изцяло чужд за тях мрачен свят, да им оказват помощ да се ориентират и да се усещат уютно на мястото. Всъщност това е процедура в доста тъмни заведения за хранене по света.

 26-01-restorant Когато влезете в мрака в ресторанта, в действителност незрящите са виждащите и разчитате напълно на тях. Те са ваши домакини, а не просто сервитьори и са вашите очи в непознатото. Един от гостите се хваща за раменете на своя хазаин, а останалите от компанията му се подреждат зад него и минават в непознатото. Вървите сред маси, а в далечината чувате гласове, даже изкачвате стълби и имате цялостно доверие на вашия лидер. Не знаете какъв брой е часът, само че от ресторанта не гонят никого и може да седите какъв брой пожелаете, до момента в който приключите с 5-степенното гурме меню.

Избирате единствено типа му – с месо, риба и морски деликатеси или вегетарианско.

Домакините са доста благи и оказват помощ да се ориентирате, като ви дават препоръки, тъй като в действителност ви схващат. Или за първи път ние най-малко за малко ги разбираме. Ако имате потребност от тях или да отидете до тоалетната може да ги извикате по име.

Собственикът на ресторанта преди години посещава сходен в Германия и незабавно се влюбва в концепцията.
“Отидох без никакви упования, съвсем инцидентно, мои другари ме заведоха и самоуверено мога да кажа, че излязох изменен човек. Беше едно от най-интимните прекарвания със самия себе си. Разговорите в компанията са на напълно друго равнище, когато ги няма телефоните, с цел да се разсейвате. Освен това, в случай че някой в тъмното мълчи повече от 2 минути, стартирате да се питате какво става с него – тъй че няма изключени от диалога, огромен смях е ”, описа пред “Труд ” Пламен Веселинов. И неотдавна се захваща да направи сходно място и в България.

 26-01-3 Той споделя, че в тъмният ресторант хората познават едвам към 10% от храната, която ядат. Още по-любопитно е, че губят визия и за времето, освен за пространството.

“Хората нормално прекарват вътре сред час и половина и три часа – имаме и рекордьори, които седяха 3 часа и половина. Когато излязат всички си мислят, че са били вътре най-вече час, или час и 15 минути, само че когато им върнем телефоните и видят, че са минали 2 часа и половина е доста занимателно ”, споделя още Пламен.

Той прибавя, че за тяхно огромно удивление имало доста незрящи претенденти за работата в ресторанта. Наложило се да вършат два спомагателни кръга на образованието, с цел да изберат най-подходящите хора. В момента те са четирима души, а през идната година се чака екипът им да се усили с още един човек.

Всъщност първото сходно място е основано в Париж още през 1999 година от Мишел Рейхач и е наречено “Le gout du noir ” (Вкусът на черното), когато във френската столица се открива тогава краткотраен ресторант.
През същата година заработва и първият непрекъснат ресторант в Цюрих, Швейцария.

Той е открит от слепия свещеник Хорхе Спилман, който се пробва да потопи зрящите в света на незрящите.
Скоро по-късно такива заведения за хранене са открити и на други места в Европа, Северна Америка и Азия. През 2008 година те публично са осем, а през днешния ден към този момент са десетки.

В тъмните заведения за хранене има правила, които всички гости съблюдават, с цел да се потопят напълно в прекарването. Всички светещи предмети – телефони, часовници и даже запалки се оставят извън. Гостите не виждат ястията и не знаят авансово какви са те.

Идеята на тези места е да потвърдят теорията, че хората усещат по-интензивно усета на храната, когато не знаят какво ядат и нямат предварителни упования към ястието и продуктите в него. От другата страна са последователите на изказванието, че в действителност се храним с очи и е значимо първо да се насладим на типа на храната, а чак по-късно на усета й.

Ако сте любопитни кой от двата разновидността ще се окаже правилен за вас и какво е чувството да се се храните в цялостен мрак, към този момент можете да го извършите и у нас.

Маймуни сервират в японски бар
 Фуку-чан е атракция в обществените мрежи Фуку-чан е атракция в обществените мрежи
Слагат салфетки и чинно носят бира

Звездата на ресторанта е Фуку-чан – 18-годишна маймуна от породата макак.
Всички знаем, че от време на време сервитьорите могат да бъдат огромни маймуни. Да ти забавят или объркат поръчката или да са безчовечен непохватни. А от време на време могат да бъдат маймуни безусловно. Това се случва в бар “Каябуки ” в град Уцуномия, Япония. Когато влезете вътре ще установите, че в мястото има освен хора, само че и животни. Не те не са там в компанията на своите притежатели, а извършват свои длъжности. Звездата на ресторанта е Фуку-чан – 18-годишна маймуна от породата макак. Приматът е облечен с риза и карирана пола. Той поставя салфетки на масите и обслужва клиентите като усърдно и с финес им сервира бира.

Фуку-чан бързо се трансформира в атракция, освен в обществените мрежи, само че и измежду посетителите в бара. Всички се смеят и се забавляват в неговата компания. В бара има още няколко маймуни, които към момента не са подготвени задоволително за длъжността сервитьор. Но, те имат друга доста значима и виновна задача – да театралничат за фотоси с посетителите на бара.

Когато освен яйцата са натюр
 Обяд за нудисти. Обяд за нудисти.
„ Гол “ ресторант бе открит и в Париж

В нудистките заведения за хранене оставяте освен палтото, а всичките си облекла.
Нудистите са странни хора, които одобряват неналичието на облекла като независимост и право на изложение. Те си имат освен плажове, само че и заведения за хранене на няколко места в света. Наскоро първи “гол ” ресторант бе открит и в Париж. Още на входа има шкафчета, където посетителите би трябвало да оставят всичките си облекла. Движещите се по улицата хора не могат да видят какво се случва в заведението, тъй като прозорците са покрити. В него не са разрешени телефони, с изключение на тъй като някой може да се окаже гол в обществените мрежи, а и тъй като концепцията е посетителите да се почувстват изцяло свободни.

Първият нудистки ресторант в света, наименуван Bunyadi, беше открит през 2016 година в Лондон. А в испанския Innato, ситуиран на остров Тенерифе, дори има афродизиак-меню, което се сервира върху голите тела на сервитьорките.

Вечеря за авантюристи в Индийския океан
 В Норвегия под вода ще хапват до 100 души едно-временно В Норвегия под вода ще хапват до 100 души едно-временно
Подводен ресторант отваря и в Европа следващата година

Ithaa се намира в средата на Индийския океан и е издигнат 5 метра под морската повърхнина.
Да хапнете в подводен ресторант сигурно е любопитно прекарване. Най-известният – Ithaa се намира в средата на Индийския океан и е издигнат 5 метра под морската повърхнина. Той е първият подводен ресторант в жанр аквариум, който предлага най-уникалната панорама, а точно красивия живот, кипящ под кристално чистите води на океана. Стъкленият покрив ви дава опцията да се почувствате като част от величествения подводен морски свят и да си осигурите прекарване, което ще помните вечно. А също така е място за впечатляващи фотоси, които сигурно ще са шлагер в обществените мрежи.

Менюто на заведението предлага изкусителни морски деликатеси, включващи всевъзможни типове риби. Можете да се насладите на кулинарни шедьоври, присъщи за Малдивите, наблюдавайки динамичния морски живот в тиха конюнктура.

Преди да стигнете до заведението, би трябвало да преминете през красива дървена пътека, намираща се в зоната на кораловия риф.

Първият подводен ресторант в Европа ще бъде открит през април 2019 година в Норвегия. Освен това той ще бъде най-големият в света и дава обещание неповторима панорама към Северно море. Построен е тъкмо във водата и в него могат да се настанят до 100 души. След влизането посетителите се озовават в антрето на ресторанта, а по-късно се спускат пет метра под водата. След като гостът седне на масата, същинският морски живот ще се появи пред него: тресчица, омари, тюлени, водорасли и доста други. Ресторантът има и специфична светлина от водата, която ще ви разреши да се насладите на гледката към морето даже при неподходящи метеорологични условия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР