Първият соларен проект на компанията е с мощност 1 мВт

...
Първият соларен проект на компанията е с мощност 1 мВт
Коментари Харесай

Благоевградската фирма, която покрива света с фотоволтаици

Първият слънчев план на компанията е с мощ 1 мВт и е съфинансиран от Норвежката стратегия за съдействие.

ХЕК също наема подизпълнтели за някои от дейнсотите, споделя мажоритарният акционер в компанията Иван Чапов.

До 2021 година новата стратегия ще финансира " бизнес развиване, дребни и междинни предприятия и нововъведения "

Благоевградската " Хидроенергийна компания " строи слънчеви паркове по целия свят, само че в този момент поглежда и към СПА бизнеса

Много български компании вземат участие в построяването на фотоволтаични паркове по целия свят

" Хидроенергийна компания " започва преди 10 години като дребен строител на Водноелектрическа централа, само че през днешния ден работи по слънчеви планове на четири континента.Компанията дава непрекъсната работа на 300 души, позиционирайки се в бранша като един от дребното строители до ключ.Малко хора познават добре разпокъсания и кондензиран с дребни участници пазар на възобновими енергийни източници в България. Дори да сте от тях обаче, има огромен късмет името " Хидроенергийна компания " (ХЕК) да не ви приказва доста. Тя се занимава със строителството на фотоволтаични паркове и е евентуално най-важният състезател в бранша, за който в никакъв случай не сте чували.

И за това си има причина - сполучливият й бизнес е най-вече в далечни и постоянно екзотично звучащи дестинации като Чили. ХЕК може да се похвали като подизпълнител на планове в доста други точки на света като Съединени американски щати, Йордания, Япония и, несъмнено, Европа. В бъдеще проектите й плануват построяването на паркове в Мексико, Нигерия и Абу Даби. До момента 1528 мегавата от фотоволтаичните мощности, конфигурирани по света, са дело точно на благоевградската компания, а още 232 мегавата са в развой на създаване.

Освен главния си бизнес компанията последователно стартира да влага и в туристическия отрасъл в България. През октомври предходната година тя купи хотелския комплекс " Катарино СПА хотел " край Разлог. Пак там стартира и построяването на огромна спортна база (виж втория текст).

За 10 години с доста самообладание

Компанията е основана през 2007 година с капитал от 5 хиляди лева и актив от близо 1 млн. лева съгласно първия й финансов доклад. Нейни акционери са Иван Чапов, който държи главния дял от 60%, неговият наследник Кирил Чапов, който получава 20%, и Владимир Табутов също с 20%. " Ние сме общо трима съдружници. Владимир Табутов се занимава с договарянето на интернационалните планове, Кирил Чапов с организацията на строителството, а аз с плановете в страната ", изяснява Иван Чапов. През 2014 година компанията се трансформира в акционерно сдружение с капитал от 4 млн. лева, като дяловете на тримата акционери се резервират в същото съответствие.

Първоначално концепцията на ХЕК е да построява водноелектрически централи - нещо, в което Иван Чапов към този момент има опит, защото по думите му е взел участие в построяването на Водноелектрическа централа " Пирин " с мощ от 22 мегавата, както и други водни централи. Чапов е и хидроинженер по обучение. Преди основаването на новата компания той взе участие и в благоевградската строителна компания " Енергоинвест 2000 ". За разлика от него останалите двама акционери са преди малко приключили висшето си обучение младежи без доста опит, само че цялостни с възторг. " Момчетата бяха задоволително търпеливи, тъй като младежите желаят всичко да се случва тук и в този момент. " За тях Чапов споделя, че са били главният мотор на излизането на компанията на интернационалните пазари и " най-много Табутов ", добавя той. За него Чапов споделя още, че е приключил висшето си обучение в Германия, знае съвършено два езика и е доста упорит. " За да обезпечи триумфа на компанията, прелита хиляди километри годишно, с цел да договаря плановете ", споделя още той. Кирил Чапов също като татко си е хидроинженер по обучение.

По вода и след това по слънце

В първите години компанията се занимава главно с построяването на Водноелектрическа централа. Става въпрос за към 13 централи с конфигурирана мощ от 20 мегавата. В това число са 9 водноелектрическите централи на каскада " Благоевградска Бистрица ", свързани с Гриша Ганчев, с мощ от 6.4 мегавата, както и Водноелектрическа централа " Катунци " от 3.5 мегавата, който е последното ходило на каскада " Пиринска Бистрица ", който сега е благосъстоятелност на " Енерго-про ". Чапов изяснява, че посредством друга своя компания той има три от построените от ХЕК централи, всяка от които е с мощ от 0.8-1 мегавата.

Тъй като хидроенергийният капацитет на страната обаче е усвоен в огромна степен, компанията схваща, че ще би трябвало да търси нова ниша за развиване. Така, вместо към построяването на водни централи, тя се пренасочва към фотоволтаичната промишленост, която последователно стартира да набира скорост.

Първият сходен план е фотоволтаичен парк " Припечене " с 1 мегават конфигурирана мощ, който е построен дружно с норвежката Norsk Solkraft през 2010 година Централата е финансирана от Норвежката стратегия за съдействие за стопански напредък и стабилно развиване в България, която отпуска 1.4 млн. евро безплатна помощ при 3.4 млн. евро обща стойност на инвестицията.

Впоследствие още два плана на компанията са финансирани от " Иновация Норвегия ". Единият за създаване на топлоелектрическа централа, която ще употребява отпадна биомаса за гориво, и на апаратура за произвеждане на слепени греди и дървесни пелети. Самият Табутов разяснява пред " Капитал " през март 2017 година, че с помощта на професионализма на " Иновация Норвегия " и на споделения опит и запас " Хидроенергийна компания " работи на четири континента, а заетите в нея са над 600 в 10 офиса по света.

Ключово за първия план е, че неговото създаване се реализира взаимно с немската Juwi, която е един от международните водачи в построяването на възобновими мощности. Това слага началото на едно ползотворно партньорство, защото в бъдеще " Хидроенергийна компания " стартира да работи като неин подизпълниел и по други планове. Един от тях е за 20-мегаватова централа в Германия, построена през 2012 година, която е най-големият фотоволтаичен парк до тогава в страната. Там са и най-многото построени мощности на компанията в Европа (виж картата). Впоследствие ХЕК работи с Juwi и по построяването на 25-мегаватова фотоволтаична централа във Франция.

Благоевградската компания работи по планове в България и с други международни водачи като китайската Sky Solar, която влага в построяването на два 5-мегаватови парка - " Хаджидимово " 1 и 2, през 2012 година

За тези години сходни вложения в страната не са нещо изненадващо поради взрива на възобновимата сила в оня интервал в България. Този развой естествено се следи и в цяла Европа, където компанията също има забележителен брой планове - в Германия, а и във Англия и Гърция (виж картата).

Като цяло Чапов не е податлив да приказва за стратегическите сътрудници на компанията, защото по думите му конкурентните компании могат да се възползват от техния опит. " Започва едно подбиване на цените, което е пагубно за всички компании ", добавя той.

От думите му въпреки всичко излиза наяве, че компанията работи и с First Solar, която се занимава с цялостното създаване и опериране на слънчеви паркове по целия свят.

Как се стига до Чили

След 2013-2014 година ползата на компанията стартира да се насочва и отвън Европа, където плановете за фотоволтаична сила стават от ден на ден, а мащабите са в пъти по-големи. Една от аргументите за това е, че тази технология става все по-ефективна, което води и до спад на цените на оборудването.

" Преди да стартираме да се занимаваме с построяването на фотоволтаични паркове отвън Европа, имаше много изследвания и визити на място и ни се отвори опция да стартираме работа в Чили ", разяснява Чапов. По думите му това в действителност е предизвикателство, като се има поради, че единствено полетът до такава степен е 18 часа.

Първият по-голям план на компанията в Чили е построен през 2014 година с мощ от 147 мегавата като основен подизпълнител на американската Sunedison. " Това беше най-големият план, юридически в Южна Америка до тогава ", спомня си Чапов.

Най-големият план, построен от компанията, обаче е в Съединени американски щати, в щата Джорджия, с обща мощ от 320 мегавата. Компанията има също по този начин планове в Йордания и Япония. " Сега аплайваме и за планове в Мексико и Нигерия ", добавя той. Компанията има интерес и за построяването на фотоволтаични паркове в Близкия изток, като сега кандидатства за доста огромен план и в Абу Даби.

Колко е мъчно да си на всички места

Предизвикателство изключително за първите планове отвън България е, че всички профилирани машини би трябвало да се транспортират от България до съответните точки с кораби и самолети. Изкопната техника обаче се взима на място чартърен. За някои от плановете в Чили и Съединени американски щати наемахме и компании подизпълнители, изяснява Чапов.

Относно служащите - в началото компанията наема единствено българи, само че след това стартира да взима и локални или такива от прилежащи страни. Едни от най-съвестните служащи по думите на Чапов са тези от Чили и Мексико. Елитните експерти, които компанията назовава " ядрото ", обаче са само от България.
Чапов признава, че като цяло мъчно се намират чиновници с нужната подготовка, а според от плановете са били наемани до 1050 души. В момента непрекъснато наетите служащи са 300.

Според Чапов преимуществото на компанията, което й обезпечава толкоз доста планове в разнообразни точки на света, е, че работи до ключ и е профилирана да извършва всевъзможни строително-монтажни работи, като се стартира от изкопни, пътища и огради, до монтажната, електрическата част и видеонаблюдението. " Фирми, които оферират всички тези действия, са доста малко по света, а вложителите търсят тъкмо подобен тип строители като нас, защото с доста по-малко участници планът се реализира по-лесно ", показва Чапов. По думите му опитът, който компанията има, я подрежда измежду 10-те топ компании в света в този отрасъл. " Инвеститорите и EPC контракторите търсят тъкмо такива строители, защото по този метод те се занимават с доста по-малко участници в процеса. От своя страна ХЕК също наема подизпълнители за някои от дейностите ", показва Чапов.

В бъдеще проектите плануват компанията да стане обществена, въпреки и към момента да не е въображаемо за съответна борса. Според Чапов обаче тя към момента не е дозряла до този миг, защото не е достигнала цялостния си капацитет. Едно от нещата, които съгласно него би трябвало да се подобрят в тази посока, е всички процеси по подписване на договорите да се автоматизират, което да разреши компанията да работи и без директното управление на тримата си акционери.
Чист ток, чиста храна и футбол

Колкото и несъвместимо да наподобява, ХЕК съумява да добави енергийните планове, които са главният й бизнес, като влага извоюваното в хотели и спортни бази в България.

През 2012 година компанията купува дребен хотел край Благоевград с 60 места. През октомври предходната година е направена още по-сериозна стъпка в този отрасъл със закупуването на хотелски комплекс " Катарино СПА хотел " (160 места) от Сибанк, а след това и част от къщичките към тях. По думите на Чапов договорката е била за 4 млн. лева (без къщичките), като за цялостното му реновиране ще бъдат вложени в допълнение още 8-9 млн. лева Това, което прави усещане, е, че цената е много по-ниска от посочената в салдото на сдружението стойност на парцела от 9 млн. лева, плюс 1 млн. лева по сметки все още на продажбата.

Идеята на новите притежатели е изяло обновеният комплекс да отвори порти в средата на октомври тази година и да работи целогодишно, а не както през последните години единствено през зимния сезон. В него ще бъде нает личен състав от 110 души.

Стратегията за развиването му пък планува в него, както и в другия им хотел, да се предлага единствено " същинска храна ", което значи употребяваните артикули да са напълно лично произвеждане. " За задачата имаме лично произвеждане на мляко и млечни творби от кравеферма с 10 крави. Отглеждаме си сами и кокошки и свине и се строи личен курник с сред 500 и 1000 кокошки и пъдпъдъци ", изяснява Чапов. Зеленчуците и плодовете пък се набират от разнообразни компании. " За да сме сигурни за качеството, ще има специфичен агроном, който ще следи цялостното произвеждане ", показва още Чапов.

В хотела ще се базира и производството на самун и хлебни произведения, както и производството на жива бира, споделя Чапов.

Идеята за предлагането на екологично чиста храна в действителност не е инцидентна, защото по този метод ХЕК се надява да притегли клиенти и за бъдещата футболна база, която стартира да построява край Разлог. Става въпрос за концесия, учредена от общината, за 35 години, за която компанията схваща инцидентно, а след това печели търга с по-добрите си финансови условия и периоди, които предлага. Според Чапов става въпрос за инвестиция от 30 млн. лева, които ще са напълно лични средства.

Самият план планува построяването на 6 футболни стадиони, от които четири подготвителни и две за публични мачове с по 6 и 2 хиляди места, направени по стандартите на УЕФА, с цел да могат да се организират контролни срещи. Допълнително ще бъдат направени и тенис кортове, волейболно и баскетболно игрище, както и мултифункционална зала с 1800 места. Всички тези уреди ще бъдат ситуирани върху 103 декара повърхност, като договорът с общината планува 70% от тях да бъдат приключени до петата година, а останалите след това.

" Нашите проекти са да обвържем спортната база с хотела и да стартираме да каним топ тимове, които да упражняват там и да употребяват хотелската част. Ако българските тимове могат да си разрешат услугите въз основата и хотела, те също са добре пристигнали, уточни Чапов. Предполагаме, че екологично чистата храна ще е притегателна мощ и за тимовете ", добавя той.

ХЕК има и друга концесия - за построяването на два футболни терена на повърхност от 36 декара край санданското село Левуново, като концепцията е там да може да се организира и зимна подготовка. " Проектът не е зарязан и той също ще бъде задвижен ", показва Чапов, като прецизира, че към този момент не се мисли за други инициативи в тази област.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР