Първият Софрониев препис на “История славянобългарска”, изложбата “Книги, посоки, публики”

...
Първият Софрониев препис на “История славянобългарска”, изложбата “Книги, посоки, публики”
Коментари Харесай

Софрониев препис на “История Славянобългарска” показваме в Брюксел по случай 24 май

Първият Софрониев дубликат на “История славянобългарска”, изложбата “Книги, направления, публики” на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност в Брюксел, оповестяват от пресцентъра на Министерството на културата.

Събитието се провежда от комисар Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в постройката на Европейската комисия Berlaymont на следващия ден от 19.30 ч.

Участие в отбелязването на празника ще вземат министрите на културата Боил Банов и на образованието Красимир Вълчев. Ще се организира и среща-дискусия на писатели и преводачи в библиотеката на зала “Лекс” на Европейския парламент под надпис “Обединени в разнообразието”, отдадена на благосъстоянието на европейските езици.

Поканени са министър-председателят Бойко Борисов, ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни и ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министри на страните членки по обучение и просвета, посланици, евродепутати, български чиновници в европейските институции и българската общественост в Брюксел.

Направеният от Софроний Врачански дубликат на “История славянобългарска” през 1765 година, прочут още като Котленски дубликат, се съхранява в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР