Първият сняг очаквано изненада всички български институции и служби, на

...
Първият сняг очаквано изненада всички български институции и служби, на
Коментари Харесай

КЕВР ще накаже ли виновниците за тока, или ощетените да пият по една вода? Ако имат

Първият сняг предстоящо изненада всички български институции и служби, на които жителите заплащат, с цел да не са сюрпризирани. Този безразсъден сюжет се повтаря от година на година без никаква смяна. Щетите всекидневно се понасят от потребителите, които от своя страна покорно понасят всички гаври и издевателства от страна на управници, служители, монополи и впрочем „ кръвопийци ”. Единствената реакция на прецаканите е да попържат власт и политици, но единствено на маса пред тв приемника и с ракия и салата. Близо половин милион българи останаха без електрика при първия снеговалеж, а хиляди от тях бяха на мрачно и на студено три и повече дни. От монополните сдружения, доставящи тока, побързаха да разгласят, че няма да изплащат компенсации на засегнатите консуматори, тъй като ставало въпрос за така наречен „ форсмажорни ” условия, сиреч непредвидени, какъвто са снегът, дъждът, мъглата….

Потърсих ръководителя на Асоциацията на „ Активни консуматори ” Богомил Николов за коментар на този параграф 22, поради прогнозата, че синоптиците плануват тези дни тук-там отново да има превалявания от сняг.



„ Нямам упования от никой монопол. Моите очаквания са адресирани към КЕВР, която е основана и съществува, с цел да е в интерес на хората. Комисията би трябвало да принуди монополите да се държат обичайно, а не цинично с потребителите. Образно казано,

регулаторът би трябвало да се вземе в ръце и да раздаде малко плесници.

Ние не можем да помогнем с друго, с изключение на посредством оказване на напън върху комисията. Това със завеждането на правосъдни каузи, е прахуляк в очите. Защото с цел да получиш от сдруженията каквото и да е, ти като консуматор би трябвало да си набавиш доказателства. Кой от потърпевшите от снега и останали без ток, ще се юрне във виелицата да обикаля и събира доказателства по тази причина каква тъкмо е била повода за спиране на елзахранването. Сега сдруженията се опират на форсмажорни условия и отчасти са прави. Примерно, регулаторът им разрешава всяка поискана стотинка, само че кой следи дали те секат просеки и поддържат инфраструктурата!



Цените на тока се утвърждават от КЕВР въз основа на представяни планове от сдруженията за разноски по поддръжка на мрежата, кастрене на клони и впрочем.

Падналите клони не са артикул на форсмажорни условия, а на не свършена работа.

Всеки съответен случай би трябвало да се преглежда поотделно от регулатора, който може да изиска всевъзможни документи и да ревизира всичко. Топката е в КЕВР, единствено комисията може да озапти монополистите. Иначе ние няма по какъв начин да чакаме от тях някакво благовъзпитание.

Председателят на комисията тези дни сподели нещо, което в частност е от изгода за потребителите – че

можем да приказваме за форсмажорна - непреодолима мощ тогава, когато има издадени заповеди от регионалните шефове за изключително състояние.

Ако няма такива разпоредби, то фирмите-доставчици погрешно се опират на това събитие.

Да обобщим - регулаторът може да накара сдруженията да платят компенсации на жителите поради спирането на електрозахранването. Авариите обаче са друга тематика, те се случват освен по време на естествени стихии и стихии, а и в умерено време. Големият проблем е, че в общите условия на договорите сред монополните компании и жителите е разказано, че когато има изгорен апарат, би трябвало до 5 работни дни потребителят да се обади на доставчика, а той от своя страна да реши дали да ти заплати или не. Това е невероятна нелепост, тъй като сдружението е страна в разногласието, би трябвало самостоятелна, външна  оценка на всяка съответна обстановка. Но разпоредбите са сбъркани у нас и отново КЕВР носи отговорност по тази причина.

Тази комисия споделя, че е самостоятелна, само че за похлупак взема решенията си скрито на закрити съвещания, а след това не носи никаква отговорност. Мисля, че статута на КЕВР би трябвало да се промени и досегашната комисия да се преформатира в изпълнителна организация. Така отрасловият министър, в тази ситуация на енергетиката, ще може да понесе цялата отговорност при сходни случаи ”.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР