Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, не се

...
Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, не се
Коментари Харесай

Коронавирусът не е тръгнал от животинския пазар в Ухан

Първият случай на SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, не се е появил на пазара за живи диви животни в Ухан, настояват експерти от Института по вирусология в Ухан.

Вместо това пазарът може би е бил мястото на суперразпространение на болестта, при което един човек е заразил доста други, споделя американски специалист пред уеб страницата „ Лайв Сайънс” (Live Science).

От първите дни на пандемията, отчетите сочат, че SARS-CoV-2 се е предал от животни на хора на пазара за търговия с морски животни в Ухан. Сега, специалисти от Института по вирусология в Ухан обявиха обществено, че

теорията е неверна и че вирусът би трябвало да е зародил другаде .

Колин Карлсън, професор от Джорджтаунския университет, който учи разпространяването на зоонотични вируси, които предават сред животни и хора удостоверява изказванието на китайские си сътрудници. „ Като откривател, който учи зоонотична болест, не съм видял нещо, което да ме убеди, че този пазар е евентуална алтернатива за предаването на вируса от животно на човек”, споделя той.

Ученият счита че въпреки всичко тази доктрина е била правдоподобна. За да може вирусът да прескочи от животни към хора, животното гостоприемник би трябвало да влезе в контакт с хората някъде. А

вирусите постоянно прескачат от едно животно на друго, преди да обхванат в човешката популация .

Всъщност геномът на SARS-CoV-2 е най-тясно обвързван с коронавирусите, изолирани при избран тип прилепи в Китай. Оттам учените подозират, че вирусът може да е скочил на друго животно и да е минал по-късно при хората. Животинските пазари, където са събрани доста разнообразни типове живи животни и доста хора влизат в контакт с тях, оферират благоприятни условия за този тип предаване. И епидемията от различен ковид, наименуван ТОРС, стартира на сходен пазар през 2002 година, откакто беше предаден от прилепи на цивети * .

Редица ранни случаи на инфектирани в Ухан бяха свързани с въпросния пазар. По-късно учени взеха проби от пазара, предполагайки, че вирусът живее върху повърхности на това място. Но в последна сметка в тъканните проби от животните на пазара не са открити следи от вируса. За да може вирусът да се съобщи от животно на човек, животното би трябвало да носи вируса.

„ Нито едно от животните не е дало позитивна проба .

Ето за какво от януари насам тази доктрина за пазара не е изключително безапелационна. Тя обаче се трансформира в комфортен разказ”, счита проф. Колин Карлсън.

Той съобщи, че сътрудниците му в Китай са били деликатни и прецизни в работата си, публикувайки данни съгласно интернационалните разпореждания, които всеки академик на всички места по света може да изследва, и това изрично поддържа извода, че пазарът не е източникът на вируса.

„ Това е вирус, който е минал може би от прилеп на човек, може би посредством друго животно, може би посредством добитък.

Все още нямаме нужните данни, с цел да знаем къде или по какъв начин. Това лишава време .

Изследването, което изрично потвърди прилепите, от които потегли ТОРС, беше оповестено през 2017 година, към 15 години след появяването на болестта за първи път”, изяснява ученият.

„ Отне толкоз доста време да минем през пещери, през проби, да изградим такава база от доказателства, която да ни разреши решително да кажем: „ Беше от този тип прилеп, в тази пещера, по това време”, споделя проф. Карлсън.

И по този начин, по кое време ще знаем сигурно от кое място идва SARS-CoV-2? „ Отхвърлянето на едно място (бел.ред. пазара) лиши няколко месеца. Намирането на окончателното място на генезис евентуално ще отнеме доста повече време”, заключва той.

* цивета – дребен, дръглив, най-вече нощен бозайник, родом от тропическа Азия и Африка, изключително от тропическите гори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР