Първият случай на COVID-19 беше регистриран в Обединеното кралство на

...
Първият случай на COVID-19 беше регистриран в Обединеното кралство на
Коментари Харесай

Експерти говорят по темата: Кога ще победим коронавируса?

Първият случай на COVID-19 беше регистриран в Обединеното кралство на 29 февруари. Месец по-късно в страната има хиляда смъртни случая. В опит да бъде надвит вирусът, министър председателят Борис Джонсън посъветва хората да се дистанцират един от различен, което включва работа от къщи, където това е допустимо и избягването на пътувания. Хората на възраст над 70 години или тези със здравни проблеми, както и бременните дами, бяха посъветвани на 21 март да останат в дома си за три месеца. Но дали държавното управление в действителност има вяра, че заболяването ще е победена до тогава, разясняват от английското издание The Independent. Ето какво гласи целия текст в превод на " Фокус ".
Борис Джонсън съобщи, че чака страната да " обърне борбата " с вируса след три месеца и да го пребори до тогава, само че не посочи по какъв начин тъкмо ще се случи това.
Междувременно основният теоретичен консултант на премиера Патрик Валънс съобщи, че " слагането на безспорен график на това не е допустимо ". Освен това другите способи за битка с вируса, като построяването на общ имунитет, без изолираност, биха лишили доста повече време - към година. Освен това биха довели до доста жертви.
Но по кое време в действителност може да считаме, че коронавирусът ще бъде надвит във Англия и какви ще са тактиките за връщането към естествения живот?
Кога ще свърши епидемията?
" Невъзможно е да се сложи дата на такова нещо ", споделя доктор Саймън Кларк, професор по клетъчна микробиология в университета в Рединг пред The Independent.
" Ако някой ви каже дата, значи просто се взира в кристална топка. Реалността е такава, че вирусът ще остане с нас вечно, тъй като той към този момент се е популяризирал ".
Кларк съобщи, че епидемията е изключително предизвикателство, тъй като вирусът може да остане в човек, който да не прояви никакви признаци и единствено да го разнесе.
" Няма причина да имаме вяра, че той няма да продължи да прави това и в бъдеще ".
Д-р Джена Макиочи, преподавател по имунология в университета в Съсекс е съгласна и счита, че е доста мъчно да бъде поставена последна дата на епидемията.
" Това е въпрос, чиито отговор евентуално всички желаеме да знаем. Съмнявам се обаче, че някой в действителност знае това, тъй като то зависи от доста фактори ".
Робърт Дингуол, професор по обществени науки в университета " Нотингам Трент " твърди, че е " невероятно да се даде научно аргументиран график ". А Майкъл Хед, основен откривател по световното здраве в университета в Саутхемптън споделя, че изчисленията са в допълнение затруднени от обстоятелството, че коронавирусът е нов вид болест.
" Трудността в (...) догатките идва оттова, че това е напълно нов вирус, а мащабът на пандемията е невиждан за новата ни история ".
" Мащабът на глобализацията и интернационалните връзки е подобен, че " крайният резултат " е толкоз доста за предугаждане ".
Все отново Хед споделя, че се надява в " идващите няколко месеца " случаите да бъдат лимитирани до " доста по-ниски равнища ".
" Обаче когато пристигна зимата има съществени терзания, че случаите на ковид ще се усилят. Това може да се застъпи със сезона на грипа и с времето, когато лечебните заведения и персоналните лекари по принцип са под доста огромен напън ".
Може ли карантината да ограничи разпространяването?
В европейските страни, като Италия, управляващите постановиха прецизни ограничения за битка с вируса, като национална карантина, в която единствено дребен брой хора могат да излизат на открито при незабавни случаи или с цел да си купят храна и медикаменти.
Но доктор Макиочи споделя, че не е несъмнено какъв брой добре ще проработят тези ограничения.
" Нямаме концепция какъв брой време би трябвало да продължат те ", споделя тя.
" А в случай че оставим хората да излязат прекомерно бързо, тогава (мерките) могат даже да имат противоположен резултат. Ако наложим цялостна карантина за къс интервал от време, има късмет това да не е задоволително ".
Можем ли да получим ваксина за COVID-19?
Британският основен медицински консултант професор Крис Уити счита, че в " дълготраен проект е явно, че имунизацията е методът да се избавим от това и всички се надяваме да я има колкото се може по-скоро ".
Д-р Кларк е съгласна, че имунизацията ще е основна за битката с вируса.
" Това ще ни помогне да поемем надзор над нещата. Можем да разработим способи, с цел да направляваме признаците, само че те единствено лекуват, няма да ни отърват от заболяването ".
По-рано за първи път човек получи пробна ваксина за ковид в Съединени американски щати. Това се случи, откакто тестванията над животни бяха прескочени, с цел да се забърза целият развой.
Ако бъдат предоставени ваксини за задоволително огромна част от популацията на една страна (60% или повече), тя ще придобие " стаден имунитет ", което ще значи, че вирусът няма да може да се популяризира елементарно в бъдеще.
По принцип същото може да бъде реализирано просто като вирусът бъде оставен да се популяризира свободно, тъй че имунната система на всеки човек да се приспособи към него.
" Коронавирусът ще е ендемичен измежду хората (като сезонния грип), до момента в който няма създадена безвредна и ефикасна ваксина, която да бъде употребена всеобщо ".
" Правили сме това с дребната шарка. (...) Постигнали сме добър напредък с заболяването морбили, въпреки напъните ни да бяха подкопани от акциите против имунизирането в последно време ", добави той.
Но доктор Кларк предизвестява, че всичко това не е толкоз просто, колкото звучи.
" С имунизациите би трябвало да се генерира имунитет, който е задоволително добър ", споделя той и прецизира, че вирусите по принцип мутират бързо, и " старите ваксини няма да свършат работа ", откакто това се случи.
" Освен това имунизацията би трябвало да е безвредна и да устоя задоволително дълго време. Безсмислено е да даваме на хората имунитет за няколко месеца ".
При това е нужно имунизацията да може да се създаде в задоволителни количества и задоволително бързо.
" Напомням на хората, че се опитваме да разработим ваксина за ХИВ в последните 40 години ", споделя той.
Професор Макиочи пресмята, че ще са нужни към 12 до 18 месеца, с цел да имаме всеобща ваксина на пазара.
Има ли други решения?
Професорът счита, че огромна част от идващите седмици ще включва " наблюдаването " на това по какъв начин се оправят другите страни по света с пандемията и анализирането на техните тактики.
" Вярвам, че нещата се усъвършенстват в Китай, можем също по този начин да изследваме други вируси, само че COVID-19 се развива по-бързо от други сходни болести и по тази причина е неизбежно - той ще остане с нас за известно време ".
Майкъл Хед счита, че най-малко към този момент държавното управление би трябвало да се концентрира в това да тества допустимо най-вече хора за вируса.
" Имаме потребност от спонтанни способи за диагностика, от опция да тестваме тези, които към този момент са инфектирани ".
" Това ще помогне извънредно доста за битката с вируса ", споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР