Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален произвежда на осемгодишна възраст.

...
Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален произвежда на осемгодишна възраст.
Коментари Харесай

Животът за Бьорндален започва на 44


Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален създава на осемгодишна възраст. " Никога до този миг не бях хващал оръжие в ръка. Дори малко се уплаших и затворих очи ", спомня си норвежецът, който от този миг постоянно е гледал ясно в целта. Звучи тривиално, само че Оле извървява голям път от непретенциозен младеж до суперзвездата на най-популярния зимен спорт - биатлона.

Не е дребна и неговата заслуга ски бягането с пушка на рамо да се трансформира във феномена, който е сега. Когато Бьорндален печели първия си старт от Световната купа в Антхолц през 1996 година, за него написа единствено в локалния вестник в родния му град Симостранда. За златото му в Нагано 1998 към този момент му обръщат внимание и националните медии. Четирите трофеи от Солт Лейк Сити 2002 към този момент са сензация, а отдръпването му от спорта на 44-годишна възраст стана международна вест номер 1 на 3 април.

През годините Бьорндален се трансформира в синоним на биатлона. " За мен беше значимо да тичам бързо, само че също по този начин желаех биатлонът да стане по-интересен за норвежците, а и като цяло за почитателите ", споделя непретенциозно Бьорндален, който е осъзнавал задачата си.

Уникалното е, че неговите непрекъснати победи в Световната купа и олимпийските игри не отблъскват почитателите, а в противен случай - притеглят нови. Съперничеството му с другите огромни имена като Рико Грос, Рафаел Поаре и други приковава милиони пред екраните.
" Преданост към работата. Бьорндален се посвети изцяло на биатлона и това не остана неусетно. Той докара цялостен легион почитатели на спорта, а оценката за ролята му занапред ще бъде давана ", разяснява норвежкото издание " Афтенпостен ".

" Той беше първият, който трансформира заниманието си биатлон в специалност. Гледала съм го по какъв начин работи и мисля, че промени напълно биатлона. Когато аз започвах, биатлонистите прекарваха по 45-52 секунди на рубежа. В края на кариерата ми времето падна до 22 секунди. Няма да е пресилено, в случай че кажа, че точно Бьорндален докара до това развиване ", споделя осемкратната международна шампионка Лив-Грете Шелбрейд, по-известна с семейството на някогашния си брачен партньор Поаре.

Бьорндален става първият, който пътува с цялостен щаб по време на надпревари - от фамилията до механически лица. За разлика от другите спортисти, той е взел участие в целия стадий на основаването на оборудването, като е вниквал във всеки подробност от производството на винтовки, ски, обувки.

Вниманието към детайлите го трансформира в същински колекционер на медали и победи. От боязън да не се разболее в най-неподходящ миг, Бьорндален в един миг даже отхвърли ръкостискания.



" Той е на 43, има 100 победи за Световната купа, а тества нови ски като младеж. Аз съм от поколението, което се възпламени по биатлона около Бьорндален. Той значи доста за мен ", прям е актуалният доминатор в атрактивния зимен спорт Мартен Фуркад.

Бьорндален в никакъв случай не съобщи биатлона, само че има нещо тъжно в последния му сезон, когато треньорите на Норвегия го извадиха от състава за олимпиадата в Пьонгчанг. Очакванията бяха, че той ще замине, макар неналичието на резултати, само че с това решение те като че ли форсираха отказването му. Другият претекст евентуално е фамилията, като преди всичко това са брачната половинка Дария Домрачова и дъщеричката Ксения.

През тази година легендата за първи път от 25 години отпразнува умерено Великден без да мисли за идните стартове. Вероятно си е споделил, че е извънредно време да намерения най-накрая и за себе си и да стартира живота си на 44.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР