Първият сериен електрически автомобил на Mercedes ще бъде готов за

...
Първият сериен електрически автомобил на Mercedes ще бъде готов за
Коментари Харесай

Електрическият Benz пристига

Първият сериен електромобил на Mercedes ще бъде подготвен за всеобщо произвеждане след шест месеца. Бъдещата електрическа гама ще носи името EQ. Тя ще дебютира на пазара с модела EQC, който се нарежда в сегмента на Mercedes GLC с размерите си – 4,76 м дължина, 1,88 м ширина и 1,62 м височина. До 2022 година в проектите на Daimler са заложени най-малко 10 електрическия автомобил, в това число трите модела Smart.

 19C0002_156

Германският производител употребява ревюто за потребителска електроника в Лас Вегас при започване на януари, с цел да покаже EQC за първи път пред американска аудитория. Европейските фенове на колите видяха колата още през есента на автосалона в Париж и още тогава стана ясно, че освен като размери, само че и като форми EQC наподобява доста на GLC. Основната разлика е в по-елегантния, футуристичен дизайн и в задвижващата система.

 19C0002_154

Теглителната мощ на Mercedes EQC идва от два електромотора, ситуирани на предния и задния мост. Всеки от моторите е в пакет с трансмисия, диференциал, охладителна система и електроника. По създание моторите са идентични, само че имат разнообразни настройки. Този на предния мост е приспособен към ефикасна работа при ниски и междинни натоварвания, а за висока динамичност е контролиран задният мотор. Общата мощ на системата възлиза на 300 киловата (408 конски сили), а въртящият миг – 765 Nm.

 19C0002_150

По предварителни планове ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 5,1 секунди, а оптималната скорост ще бъде лимитирана (най-вероятно на 180 км/ч). Разпределението на тягата сред предните и задните колела е изменчиво и се ръководи от електрониката за оптималната успеваемост и сцепление. При понижаване на скоростта електромоторите работят като генератори и зареждат с сила акумулаторния пакет. Самият той е ситуиран в пода на автомобила, тежи 650 кг и е формиран от 384 кафези, групирани в 6 модула. Капацитетът доближава 80 кВтч и би трябвало да обезпечи пробег над 450 км с едно зареждане. Какво разстояние фактически ще изминава електрическият автомобил зависи значително от стила на шофиране. Здравото натискане на газта бързо източва силата в батериите, до момента в който рационалното каране с потребление на функционалността за рекуперация на силата може да усили дистанцията.

 19C0002_153

Течно изстудяване защищава батерията от прегряване при високи натоварвания и температури, а в студено време се задейства система за стопляне. За комфорта на пасажерите в зимните месеци се грижи обособена отоплителна система с термо помпа и два електрически нагревателя. В идеалния случай колата се климатизира по време зареждане на батерията преди шофиране. Захранването с сила може да се реализира по три метода – от елементарен контакт, от инсталирана в гаража или на паркомястото електрическа станция или от колонка на построена инфраструктура за зареждане на електрически автомобили. При опция за осъществяване на бърз заряд с прав ток батериите акумулират сила до 80% от потенциала си за време от 40 минути.

Инженерите на Mercedes са оборудвали със специфична изолационна система високооборотните електромотори, с цел да не смущават при високи натоварвания с звук пасажерите в кабината.

 19C0002_169

Производството на електрическия модел Mercedes EQC ще се прави на поточната линия на C-класата и GLC-класата в завода в немския град Бремен. Там ще идват съединени електрическите задвижващи системи и батериите. Цената на електрическия автомобил ще гравитира към 70 000 евро, гласят изявления в немската преса.

Водачът може да кара с един педал

Електрическият Mercedes EQC разполага с пет режима на работа, които се задават от лидера. Комфортният режим е подобаващ за всекидневното пътешестване. Еко режимът подсигурява невисок разход на сила. В режим Max Range настройките обезпечават оптимално дълъг пробег. Спортният режим подсигурява върхова динамичност, а самостоятелният е за специфичните желания на водача. Той може да дефинира в пет равнища и степента на рекуперация на сила при понижаване на скоростта. При най-ниската степен автомобилът се движи по цялостна инерция, когато няма напън върху педала на газта. При най-високата степен на рекуперация електромоторите работят толкоз мощно като генератори, че при лишаване на газта колата стартира бързо да стопира. В подобен режим може да се кара с един педал (този на газта), който при натискане – форсира, а при разпределяне – понижава скоростта.

 19C0002_218

В режим за автоматизирана рекуперация електрониката „ мисли “ вместо лидера и употребява данните от навигацията, датчиците, челната камера и пътните знаци, с цел да ръководи по най-благоприятен метод процеса на консумиране и акумулиране на сила. С всичката налична информация автомобилът реагира съответно и бързо съгласно релефа на маршрута, движещите се начело транспортни средства, завоите.

Голям багажник и просторна кабина

Който харесва Mercedes GLC (най-купуваният SUV на марката по света и у нас), би трябвало да хареса и Mercedes EQC. Сходството сред двата модела е освен в идентичните габарити. Електрическият също SUV предлага просторна кабина, дълго междуосие (2,87 м) и огромен багажник с съдържимост над 500 л. С обозначението EQ производителят заявява, че това транспортно средство има „ електрически разсъдък “. Потребителите ще привикнат с течение на времето към новата номенклатура, както се случи с буквите AMG – знак на мощността и бързината, и с Maybach – емблема на лукса.

 19C0002_211

Mercedes EQC се явява като естествено допълнение към цифровите технологии, с които човек работи всеки ден. Затова автомобилът разполага с най-модерните благоприятни условия за съвременна връзка. Състоянието на батериите, оставащият пробег, потокът на сила и местоположението на зарядни станции са единствено част от информацията, която софтуерът дава. Собственикът на автомобила може в офиса или у дома да програмира маршрута за идно пътешестване и посредством телефона си да настрои автомобила за потегляне в съответния час – тогава колата ще е заредена и затоплена (или охладена) съгласно външните температури.

 19C0002_219

Системите за сигурност са приспособени за съответни реакции в разнообразни обстановки. Приближавайки запушване на автомагистрала, адаптивният автопилот автоматизирано понижава скоростта до 100 км/ч. При завой колата стопира автоматизирано, в случай че датчиците доловят заплаха от приближаващо транспортно средство.

 19C0002_198
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР