Първият секретар от руското посолство в София, разследван за шпионаж,

...
Първият секретар от руското посолство в София, разследван за шпионаж,
Коментари Харесай

Разкриха кой е руският дипломат, обвинен в шпионаж у нас! Първи СНИМКИ

Първият секретар от съветското посолство в София, разследван за шпионаж, който през вчерашния ден българското външно министерство разгласи за личност нон грата - се споделя Владимир Русяев. Това оповестява украинският уебсайт obozrevatel.com.

Скрийншот: obozrevatel.com
До този миг името му не беше известно, оказа се даже, че дипломатическата задача на Москва у нас има девет първи секретари.



В обявата журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост, който обичайно се употребява от съветското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Той сменил на поста различен офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Пред другари Русяев в никакъв случай не бил крил своята съпричастност към ГРУ, изключително по приемите в посолствата на другарски страни, където работят доста негови съкурсници от военните учебни заведения, написа още в украниското следствие, представено от breaking.bg.

Русяев взел участие в доста мероприятия на съветското посолство в България. Едни от последните му изяви били детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски " на 21 октомври т.г. на тематика: "Практически аспекти на дипломатическата кариера ", само че няма негови фотоси, написа още създателят.

Оказва се обаче, че въпреки всичко такива има. Русяев е участвал като публично лице на празнуването на Деня на успеха - 9 май, тази година в Стара Загора.


Драгомир Стойнев на русофилското сборище със шпионина посланик в Стара Загора, Снимка: stzagora.net

"Тази победа стана допустима с помощта на единството на народите и страните по света ", споделя пред русофили Русяев, представен от stzagora.net, които тогава са разгласили кадър.
 Русяев (вляво) участва на русофилско събитие
Русяев (вляво) участва на русофилско събитие, Снимка: starazagora.net
На събитието участват членове на Движение "Русофили " и на Българска социалистическа партия, чийто ръководител Николай Малинов също наскоро беше упрекнат в шпионаж, акцентира украинският уебсайт, представен от dir.bg.

За случая с първия секретар на съветското посолство се разбра в понеделник, когато от прокуратурата оповестиха, че той е работил като разузнавач в България от съвсем една година. Срещал се на тайни срещи с български жители и събирал класифицирана информация за страната, Европейски Съюз и НАТО. Давал им пари, измежду клиентите му бил дори управителен чиновник.

Първоначално беше обявено, че дипломатът е напуснал страната, само че през вчерашния ден от Министерство на външните работи прецизираха, че той въпреки всичко е в България и го оповестиха за личност нон грата с ултиматум да излезе от рамките на страната до 24 часа .

Москва разгласи, че ще отвърне със съответни ограничения, каквато е нормалната процедура.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР