Първият Събор на пчеларите в Странджа ще се проведе на

...
Първият Събор на пчеларите в Странджа ще се проведе на
Коментари Харесай

Пчелари ще обменят опит в сърцето на Странджа планина

Първият Събор на пчеларите в Странджа ще се организира на 24 август в Малко Търново. Той е част от Летни културни празници на града.
Районът е прочут като единственият в страната, където се добива манов мед . Да участват на пчеларския конгрес обаче са поканени всички производители, без значение какъв тип е тяхната продукция.
Actualno.com беседва с Мария Патронова, шеф на дирекция „ Култура, обучение и спорт “ към община Малко Търново:
“Идеята на събитието е да се съберат пчеларите в Странджа и да обменят опит. Ще има представители от Министерството на земеделието храните и горите, които ще срещнат производителите по какъв начин могат да станат носители на предпазената марка за мановия мед , по какъв начин се записва пчелин, за какво е добре да бъдат аграрни производители и други тематики. Но най-важното е да се срещнат и обменят опит между тях. Въпреки, че съборът е за пчеларите в Странджа, всеки различен е добре пристигнал “.
През месец април тази година „ Странджанският манов мед “ стана осмата българска храна със предпазено име . Той влезе в листата на Европейския съюз със предпазени наименования за генезис.
Actualno.com беседва с Иван Георгиев, чийто пчелин е в Странджа от 55 години: “Мановият мед е неповторим със своите качества, наличие и метода, по-който го събират пчелите. Но като всяко скъпо нещо има своите имитации. Единият от методите да се ориентирате дали е същински е като се сложи капка манов мед върху хартия . С химически молив пробвате да пишете върху меда. Ако моливът остави диря, медът не е чист. Другият признак на мановият мед е черният му цвят “, споделя дългогодишният пчелар. Той предизвестява още, че този неповторим артикул в никакъв случай не се втвърдява , не се захаросва, както става с нектарния мед при ниски температури.
По време на събора, всеки ще може да си купи от елексира, който ще оферират разнообразни икономически производители.

По мотив Летни културни празници, Мария Патронова прибавя, че тази година, те минават при огромен интерес. Градът е цялостен с хора, които към този момент не живеят в Малко Търново, само че се врърщат за празниците, събират се родове, съученици, другари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР