Първият руски войник, съден в Украйна за военни престъпления по

...
Първият руски войник, съден в Украйна за военни престъпления по
Коментари Харесай

Руският войник, съден за военно престъпление в Украйна, се призна за виновен

Първият съветски боец, съден в Украйна за военни закононарушения по време на нашествието на Москва, се призна за отговорен в сряда

Припомняме, че Киев стартира днeс всъщност първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското навлизане в Украйна – съветски боец е упрекнат в убийството на невъоръжен граждански.

Процесът, след който се чака бързо да стартират и доста други сходни, ще има стойност на тест за украинската правосъдна система в миг, в който интернационалните институции водят лични следствия за изстъпленията на съветските войски в тази страна

Военните закононарушения в Украйна имат към този момент съответен образ, акцентира „ Монд “, като разказва обвинения – 21-годишния съветски сержант Вадим Шишимарин, едно „ съвсем голобрадо момче “. Според обвиняването на четвъртия ден от войната той е умъртвил с откос от автомат 62-годишен търговец, който не носел оръжие, на няколко метра от жилището му в Сумска област; бил задържан, когато се опитал да избяга дружно с още четирима военни.

Това е единствено началото, предвижда вестникът - основната прокуратура на Украйна твърди, че има данни за над 12 000 хипотетични военни закононарушения.

Да бъдат съдени за сходни неща елементарни бойци, преди да бъде търсена отговорност на висши военни, е необичайност в интернационален проект. Още повече щом сраженията в страната не престават.

Младежът получил заповед да стреля по цивилния, който говорел по телефона, с цел да не издаде той на украинските бойци разположението на съветските сили, прецизира „ Нувел обсерватьор “.

Телата на цивилни с колела, прострени в канавките или по пътищата, които са били покосени от патрони, защото са лесни цели и уязвими, са измежду гледките, които впечатлиха най-силно първите очевидци – военни или публицисти, разкрили зверствата, осъществени от съветската войска след отдръпването ѝ. Откъде пристигна тогава терзанието при появяването на Вадим Ш. с белезници на ръцете на предварителното чуване, облечен с облекла, сиви като цвета на лицето му? Дали бе единствено тъй като е въплъщение на посрамването – едно непроменяемо извънредно представление? Или тъй като не знаем въобще по какъв начин се е озовал във войската, пита се изданието.

„ Нувел обсерватьор “ назовава младежа „ малко колелце “ от съветската „ войска, в която има изтезатели и момчета за всичко, варвари и други “. Изданието задава въпроса може ли да си отговорен за военно закононарушение, когато си се подчинил на своя пълководец по време на пердах.

Не сме се примирили още с облиците, които ни завладяват, акцентира списанието и напомня кланетата в Буча: мъртвец със следи от мъчения, открит в канализационен отвор, дамата кмет на село Мотижин, убита с патрон в главата дружно с мъжа си и сина си, тъй като не желаела да „ сътрудничи “ с руснаците. Може би имаме възприятието, че плещите на Вадим са прекомерно нежни, с цел да носят отговорността за всичкото това безчовечие, написа " Нувел обсерватьор ".

Естествено ще ни кажат, че би трябвало някой да е първият. Ще последват и останалите, показва изданието, като изрежда други свидетелства за закононарушения на съветските войски. Защо обаче толкоз скоро, щом още бушуват сражения в Донбас? Украинците търсят изчезнали близки, Неправителствени организации, а следователи на Международния углавен съд не престават да събират доказателства за закононарушения, осъществени от руснаците.

Вадим Шишимарин може да бъде наказан на пожизнен затвор. Това тежко наказване би дало образец на армията на Путин, която продължава да се бие, само че ще злепостави украинското правораздаване. А една милостива присъда може да се изтълкува от съветската войска като позволение да убива и няма да бъде разбрана от популацията на Украйна. Не, военното време в действителност не е време за правораздаване.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР