Първият ровър на Китай трябва да бъде изстрелян към Марс

...
Първият ровър на Китай трябва да бъде изстрелян към Марс
Коментари Харесай

Китай се готви за изстрелване на първия си марсоход

Първият ровър на Китай би трябвало да бъде изстрелян към Марс по-късно този месец , оповестиха управляващите в сряда.

Изстрелването на марсохода Tianwen-1 е планувано да се извърши от остров Хайнан, край южното крайбрежие на Китай, сред 20 и 25 юли, съгласно центъра за сателитно изстрелване на Сичан.

Това ще бъде първата междупланетна задача в Китай и ще се организира преди идващия американски марсоход.

Наречен на антично китайско стихотворение, Tianwen-1 се състои от уред за орбитално позициониране, ровър и кацащ уред и се чака да събере проби от повърхността на планетата, оповестиха от центъра за изстрелване.

Системата ще бъде пренесена в космоса на ракета " Дълъг поход 5 " и се чака да доближи Марс някъде през февруари 2021 година . Датите са определени, защото Земята и Марс са подравнени в оптимална позиция за галактически полет за къс интервал един път на 26 месеца.

Съединени американски щати забавиха три пъти през последния месец стартовия прозорец на сондата си Peseverance - своята пета задача с марсоход - заради механически проблеми.

Първоначално НАСА съобщи, че стартирането би трябвало да се извърши не по-късно от 15 август , само че неотдавна предложи прозорецът да бъде продължен.

Китай доста разшири галактическата си стратегия през последните години, с цел да се конкурира със Съединени американски щати и Русия, и има упоритости да транспортира човек до Луната.

През 2019 година Пекин първи в света изпрати ровъра Yutu-2 до най-далечната страна на лунната повърхнина, а също по този начин популяризира съдействието си с Европейската галактическа организация.

Съединени американски щати не разрешиха на китайските астронавти да употребяват Международната галактическа станция заради проблеми, свързани с националната сигурност. Миналата седмица Китай пусна и последния спътник от личната си навигационна система Beidou, която се конкурира с GPS системата, основана от Съединени американски щати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР