Първият робот за превоз на малки товари, например покупки от

...
Първият робот за превоз на малки товари, например покупки от
Коментари Харесай

Идва времето на роботите за пренасяне на покупките ни от хранителния магазин


Първият робот за транспорт на дребни товари, да вземем за пример покупки от хранителния магазин, към този момент е на пазара. И потребителите могат непосредствено да се снабдят с него за идващия празничен сезон, пишат създателите на Associated Press.

Като цяло концепцията наподобява забавна. Колко души обаче биха се сдобили с сходна технология и има ли тя бъдеще на пазара?

Корпоративни колоси като Amazon, FedEx и Ford към този момент организират опити - те изпращат поръчаните продукти с роботи, които идват до прага на домовете на потребителите. Новият робот за транспорт на по-малки покупки е дело на италианската компания Piaggio, която създава и паметните скутери Vespa.

Роботът коства 3 250 $ и тежи 23 кг.

Роботът е кръстен Gita (JEE-tah) на италианската дума за къса и приятна екскурзия. Създателите на джаджата употребяват това име, имайки поради какъв брой приятна може да бъде екскурзията ни до магазина за хранителни артикули да вземем за пример, вместо всякога да носим тежки торби. Роботът просто следва притежателя си неразделно, а извършването на покупки става просто разходка.
 Гугъл Wing направи първа сполучлива доставка с дрон до домакински адрес
Гугъл Wing направи първа сполучлива доставка с дрон до домакински адрес

По този метод ще бъдат доставяни медикаменти и храна на поданици в Австралия

Анализаторите обаче са скептични. Според някои софтуерната промишленост към този момент е оповестила робота за обречена идея. Подобна технология би била надалеч по-полезна, в случай че транспортира артикули към хранилища и лечебни заведения или се употребява в промишлеността. Съответно роботът би трябвало да бъде и по-голям.

" Това са доста пари за нещо, което в действителност е просто товарен робот, който ще носи вашите хранителни артикули ", споделя софтуерният анализатор на Forrester Дж. П. Гоундер.

При проявлението на робота на улицата обаче, той провокира дребна сензация - хората го харесват. При натискането на бутон, Gita намира притежателя си със своите камери и датчици и алармира, че е подготвен за разходката си в квартала. Роботът съставлява безусловно една междинна по величина кофа с две колела. Той не се управлява от смарт телефон и не употребява технологии за различаване на лица или GPS.

" По принцип той просто се свързва с вас и ви наблюдава ", описват създателите на софтуерното звено към компанията Piaggio Джефри Шнап и Грет Лин в отговор на въпрос на пешеходец, който остава изумен от това по какъв начин роботът следва притежателя си и сменя самичък посоките на придвижване.

Италианската компания не е единствената, прегърнала концепцията за сходен робот. Стартъпи като Starship Technologies към този момент пуснаха роботи, които вършат дребни доставки. Компанията да вземем за пример начислява такса за доставка, в случай че потребителят изиска да му бъде доставено кафе от Starbucks или обяд от Panda Express. Цената на доставката е 1,99 $, а услугите на робота са налични в относително дребни и затворени пространства като Университетите в Хюстън и в Уисконсин. Роботите имат по 6 колела и могат да придвижват товар до 9 кг.

Първокурсничката от Университета в Хюстън Сади Гарсия изясни пред организацията, че към този момент един път е поръчвала храна до общежитието си с робот, тъй като на открито е било доста студено. Според нея роботите на Starship са извънредно потребни.
 Снимка 457527
Източник:

Съоснователят на компанията Ахти Хайна изяснява, че компанията е имала желание да продава роботите непосредствено на консуматори в Сан Франциско. Впоследствие компанията се отказала от това, тъй като сметката била солена - един робот излизал повече от 3 000 $.

Към момента Amazon опитва с сходна машина, която доставя артикули на дребно в няколко американски квартала. FedEx тества своя личен роувър за доставка в партньорство с Pizza Hut, Walmart, Target и Walgreens. Ford пък показва еднократно робот с два крайници, който може да придвижва предмети по домовете. Засега нито една от фирмите обаче не е толкоз " покрай съвършенството ", колкото Starship, която разполага със стотици роботи, които към този момент са в употреба.

Според гореспоменатия към този момент анализатор на Forrester - Дж. П. Гоундер, роботите на Starship са по-добри от Gita, тъй като са по-функционални и тяхната самостоятелност в действителност ще може да помогне да се спестят разноски от труд. По думите му дебатът за бъдещето на сходна технология по-скоро е концентриран върху това дали фирмите ще предпочетат наземни роувъри или въздушни дронове за доставките си, каквито също към този момент има.

Според други анализатори пък технологията на Starship към момента изискват доста ръчен контрол - те би трябвало да бъдат заредени от хората с въпросната поръчка. Машините разчитат и на пилотно ръководство за премахване на проблеми с навигацията. Потребителите също би трябвало да боравят с мобилната апликация на компанията, с цел да посочат на роботите къде тъкмо да отидат и по кое време да отворят защитната малка врата, под която се намира съответната доставка.

Това обаче не пречи Gita да бъде практична за мнозина. Трябва обаче да се вземат поради и други условия като самите квартали, а в някои няма задоволително добра инфраструктура. Павираните улици също могат да бъдат неприятен другар. Плюс това не е ясно дали роботът няма да се губи при огромни тълпи от хора.

Едно е несъмнено - отсега нататък ще виждаме доста роботи, наподобяващи на Gita или този на Starship. Със сигурност и тяхната функционалност ще се усъвършенства с усъвършенстването на системите за самообразование и самостоятелност. А за какво не и до няколко години да пренасяме покупките си в летящо кошче като това на бебето Йода в новата поредност на Disney The Mandalorian?
 Анимиран робот доставя храна в Сан Франциско
Анимиран робот доставя храна в Сан Франциско

Той има формата на количка за извършване на покупки и LED очи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР