Първият реален проект за интелигентно измерване на потребление, който извежда

...
Първият реален проект за интелигентно измерване на потребление, който извежда
Коментари Харесай

Пилотен проект за дистанционно отчитане на водомери стартира в София

Първият действителен план за интелигентно премерване на ползване, който извежда София една крачка напред по пътя към умния град, към този момент е реалност в мрежата от ново потомство LoRа. Той е осъществен за потребностите на „ Софийска вода “ АД от VIVACOM и Qubiqo - инженеринговата компания, разработваща решения в областта на ръководството на водоснабдителните и канализационните мрежи и уреди.

Пилотното софтуерно решение съставлява система за отдалечено събиране и разбор на данни от водомери на сградни водопроводни отклонения на постройките в определен софийски квартал. Проектът е реформаторски освен за столицата ни и за България, само че и за цялата интернационална организация VEOLIA, защото “Софийска вода ” АД е първата компания от групата, която внедрява сходна технология.

Системата обезпечава в действително време настояща информация за разхода на вода от всички сградни водопроводни отклонения, където са инсталирани устройствата, както и от входа на определената водомерна зона. Събирането на данните от водомерите се прави със особено създадени сензорни устройства, които употребяват построената от VIVACOM мрежа за трансфер на данни от ново потомство - LoRa. Устройствата събират и изпращат данните през избран и авансово заложен период от време. Информацията от датчиците се достъпва в особено създадено приложение Q Data, което с изключение на визуализация на получените данни, обезпечава и примитивен разбор по авансово заложени знаци.

Иновативният план цели да даде редица благоприятни условия за Софийска вода АД за възстановяване ръководството и успеваемостта на процесите и повишение на качеството на услугите на компанията. Успешното му привършване ще докара до идната разумна и планувана стъпка в развиването на компанията - построяването на цялостна система, която да покрива главните потребители на вода, обслужвани от доставчика на комунални услуги.

LoRa e технология за безжични информационни мрежи от нов вид, които обезпечават съгласуваност и двустранна връзка сред доста на брой устройства, ситуирани върху обширна територия, освен това с извънредно невисок разход на сила. Такава мрежа, основана на LoRA, беше построена с покритие на цялата столица от VIVACOM в партньорство с Nokia единствено преди месец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР