Първият работен ден (25 септември) от тази последна септемврийска седмица

...
Първият работен ден (25 септември) от тази последна септемврийска седмица
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 25 септември

Първият работен ден (25 септември) от тази последна септемврийска седмица не блесна с особени събития. Но това надалеч не значи, че нямаше много значими такива. Actualno.com насочва своя взор към към момента останалите незатворени вестици – с цел да види по какъв начин те видяха този ден
Вестник " Сега "
Колегите натъртват на изявления на финансовия и на обществения министър (Владислав Горанов и Бисер Петков). И двете изявления касаят цялостното отпадане на тавана на пенсиите. И Горанов, и Петков застъпват позиция, че това не е допустимо от следващата година, тъй като трябвало да се преодолеят несъвършенствата на пенсионната система. С други думи – несъвършенствата сред събираните за пенсия пари и размера на получаваната пенсия. През 2017 година Национален осигурителен институт е икономисал 11,6 млн. лв. сред тавана и действителния размер на пенсията на малко над 53 хиляди пенсионери – толкоз, колкото имат таван. А за 2018 година таван имат над 55 хил души. Таван няма единствено за хората, които ще станат пенсионери от 1 януари, 2019 година.
Другата вест в броя на вестника на Сашо Дончев касае министър председателят Бойко Борисов и визитата му в Ню Йорк за 73-тата сесия на Организация на обединените нации. Колегите обръщат внимание на хвалбите на Борисов – по какъв начин по време на председателството ни на Европейски Съюз са почнали договаряния със 79 страни за ново съглашение за партньорство и какви триумфи има България в битката с наркотрафика. Цитирано е и безусловно изявление на Борисов: " Надявам се в този момент на това равнище Организация на обединените нации и президента Тръмп, а имах опция и с държавния секретар (Майк) Помпео повече да си поговорим, знаете той като някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ повече се познаваме като свършена работа. Но и това с президента Тръмп си казахме, знаете, ние по телефона се чуваме, и има какво да създадем взаимно идващите един-два месеца. Стратегическото партньорство в НАТО и превъзмогването на заплахите във военната сфера са тематики, които доста ни интересуват и двете страни ".
Вестник " 24 часа "
Новината, която изпъква на страниците на вестника, е за настояването на водената от Пламен Георгиев антикорупционна комисия за запор на парцели на стойност над 2,3 млн. лв. столичния общински консултант и някогашен министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков. Такова противоречие сред приходите и имуществото на Трайков било намерено от комисията. Запорът е натрапен върху половин апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, влогове и депозити. Проверката против Трайков е поради делото за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН. Според прокуратурата неговото закононарушение в тази ситуация е умишлена занемареност с вреди от над 20 млн. лв.. Трайков бил дал единодушие продажбата на притежавания от " Държавна консолидационна компания " (ДКК) миноритарен дял акции в " ЕВН България " да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК) в нарушаване на Стратегията за приватизация на електроразпределителните сдружения.
Вестник " Труд "
Флагманът на проправителствените медии залага, несъмнено, на Бойко Борисов. По-конкретно – заръката му към финансовия министър Владислав Горанов да разиска концепцията на водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов да има една група артикули, чиито цени да имат оптималната ставка за облага, която да ограничи надценката на търговците. " Кой не желае да се понижат цените на хляба, горивата и още доста неща ", блика мъдрост от Борисов, без задълбочаване що е то пазарна стопанска система и по какъв начин в действителност страната се грижи да има условия за конкуренция, откъдето идва устойчивото поевтиняване, а не постанова сама цени, които не са реалистични и които унищожават браншове. Темата на " Труд " за развития социализъм се добавя със заглавие от хартиеното издание: " По-високи налози върху капитала и богатите ", като е визирана позиция на Световната банка по какъв начин да се понижи неравенството в международен мащаб.
Вестник " Монитор "
Изданието акцентира желанията незаконното произвеждане на акцизни артикули – алкохол и цигари, да стане закононарушение. За това упорства основният прокурор Сотир Цацаров. Темата е основна още в " Капитал " и " Дневник ". В " Монитор " не е пропуснат и „ издателят” Пеевски – под заглавие " Законът " Пеевски " връща 240 млн. лв. от КТБ” написа следното: " От Дирекция " Публични връзки " в КТБ АД (н) обясниха пред " Монитор ", че сумата от 240 млн. лева е доста допустимо да се върне назад в трезора , защото на толкоз пари са оценени действителните активи, запорирани в интерес на трезора ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР