Първият, предложил лятното часово време, е американският политик и дипломат

...
Първият, предложил лятното часово време, е американският политик и дипломат
Коментари Харесай

Франклин пръв дава идеята за смяна на времето

Първият, предложил лятното часово време, е американският политик и посланик Бенджамин Франклин с писмо до редактора на вестник „ Парижки вестник “ през 1784 година Всъщност предлагането с комичен колорит предложило парижани да стават и да си лягат по-рано. 

За пръв път съществено е препоръчано от изобретателя Уилям Уилет в „ Пилеене на дневна светлина “, оповестено през 1907 година Британският парламент обаче отхвърля концепцията. 

Идеята за лятно часово време за пръв път се реализира на процедура от държавното управление на Германия по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година Идеята е да се пести от потреблението на въглища, с цел да има за военни цели и идващата зима. 

Скоро по-късно Англия последва образеца, като изначало вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година На 10 март 1918 година Конгресът на Съединени американски щати открива няколко часови зони и публично вкарва лятното часово време, само че законът не намира отзив и скоро е анулиран. 

Модерната концепция за лятно часово време идва от новозеландския естественик Джордж Хъдсън през 1895 година, който желал повече светли часове за наблюдаване на обичаните си инсекти. / Марица

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР