Първият посткомунистически премиер на Албания Фатос Нано се бори за живота си в болница

...
Албанското правителство казва, че първият посткомунистически премиер на страната е
Коментари Харесай

Албанското правителство казва, че първият посткомунистически премиер на страната е в болница, борейки се за животът му

От LLAZAR SEMINI Associated Press 31 август 2023 г., 16:11 ч. Facebook.

В четвъртък Рама награди Нано с едно от най-високите отличия на Албания, Големия кордон със Звездата на обществената признателност, „за изключителния му принос в изграждането на конституционната и демократична държава в Албания, либералната тенденция в неговото ръководство и образцова толерантност в изключително трудни моменти от националния политически живот, но също така и неговия личен живот, решаващата му роля в социалните усилия за бъдещето на страната.“

През 1993 г. Нано беше осъден на 12 години затвор по обвинения във фалшифициране на документи и присвояване на средства, но присъдата му беше отменена след освобождаването му въз основа на недостатъчни доказателства.

До 1997 г. Албания беше в почти пълна анархия след колапса на неуспешни пирамидални инвестиционни схеми, при които бедните албанци загубиха спестяванията си.

В затвора на Нано нямаше пазачи и той избяга. Той беше официално помилван няколко дни по-късно от тогавашния президент Сали Бериша.

Нано е бил министър-председател през 1997-1998 г. и отново през 2002-2005 г. Той подаде оставка като партиен лидер след загубата на изборите през 2005 г. и беше заменен от Рама.

След това Нано не желаеше да се намесва в политиката.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР