Първият полет на ракетата Falcon Heavy на SpaceX имаше редица

...
Първият полет на ракетата Falcon Heavy на SpaceX имаше редица
Коментари Харесай

Какво ще се случи с червената Tesla, пътуваща в Космоса?

Първият полет на ракетата Falcon Heavy на SpaceX имаше редица впечатляващи моменти. Но най-драматичната сцена пристигна към четири минути след изстрелването, когато от товарният отсек се появи алената спортна кола на Илън Мъск. Зад кормилото ѝ бе облечения в скафандър манекен, носещ името Starman. Автомобилът се понесе победоносно надалеч от Земята под звуците на " Life on Mars? " на Дейвид Боуи.

Електрическият автомобил не е поел на специфична изследователска задача. Както при всеки първи полет на нова ракета, и този път просто бе необходим някакъв товар. И Мъск съобщи, че е желал това да бъде " най-глупавото нещо, което може да си представим ". Затова решил да натовари автомобил - и то не кой да е, а персоналният му Tesla Roadster.

Малко след изстрелването SpaceX разгласява живо предаване на галактическото странствуване на Starman, което бе гледано от няколко милиона души. То спря след към четири часа и половина, откакто батериите на камерите се изтощиха.

Но Starman и неговата Tesla към момента са някъде там. Автомобилът ще се носи в пространството още стотици хиляди години. Но какво тъкмо ще се случи с него?

Първоначалната концепция бе товарът да поеме курс към орбита на Марс. Грешка в изчисленията обаче го запрати по-далеч, към Астероидния пояс след Червената планета. Накъде тъкмо ще поеме в този момент Tesla е въпрос, на който експертите в NASA търсят отговор.

Космическата организация на Съединени американски щати следи всичко в нощното небе - все още осем планети, спътниците им, 755 000 метеорита и 3 500 комети - а от тази седмица и един червен състезателен автомобил.

Уилям Карол, химик в университета в Индиана, Съединени американски щати, споделя, че даже и след милион години автомобилът може да бъде разпознат. Но разграждането му към този момент е почнало под силите на радиацията и останалите небесни тела, в които може да се удари той.

Малко евентуално е алената Tesla да успее да избегне каквито и да е конфликти с микрометероидите в Космоса. Но даже и те да не съумеят да разрушат колата изцяло, това ще стори радиацията.

На Земята мощно магнитно поле пази хората (и всички Tesla Roadster) от радиацията от слънцето и галактически лъчи. Но в Космоса няма такава отбрана.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР