Първият по рода си в България проект на Закон за

...
Първият по рода си в България проект на Закон за
Коментари Харесай

Патриоти внесоха законопроект за трюфелите

Първият по рода си в България план на Закон за трюфелите внесоха във вторник в Народното събрание шестима членове на Обединени патриоти – Александър Сабинов, Красимир Богданов, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов, оповестява "Правен свят ".

Според вносителите е необходимо публичните връзки, свързани с търсенето и събирането на трюфел, да бъдат нормативно уредени, защото досегашната процедура за вадене на гъбата "чрез мотики, огромни лопати, даже и с рало, тотално унищожава естествените залежи на трюфелите отсега нататък " и опустошава териториите, на които пораства.

"Наред с това, към сегашния миг са на разположение доста обстоятелства за случаи в разнообразни райони от страната, в които се намират естествени залежи на трюфели, от които излиза наяве, че тези естествени залежи, като естествен запас се повреждат и в действителност унищожават при търсене, вадене и събирането на трюфели. По този метод се лишава горският генетичен декор на България и се понижава благосъстоянието му. Това не трябва да се позволява повече! ", гласят претекстовете към законопроекта.

Според шестимата патриоти, подобаващият метод за търсене, събиране и вадене на трюфел е "чрез потребление на дисциплинирано куче, подготвено за задачата, което показва мястото, където се намира трюфел и там където то е почнало да рови,само към тази точка следва да се употребява дребна лопатка за вадене на трюфели ". Регламентира се още, че "събирането на трюфели се прави свободно в горите и необработваемите терени, след издаване на позволение ".

В плана е очакван и член 7, в който са разказани дейностите, който ще бъдат неразрешени при събирането на гъбата. Такива са - търсенето и събирането на трюфели през тъмната част на денонощието и оставянето на незапълнени гнезда, отворени след събирането и изваждането.

Според вносителите, приемането на закона се постанова и заради обстоятелството, че са налице чести битови спорове, сред лица, които "ползват верния метод за вадене на трюфел с други групи от хора, които опустошават горските терени ползвайки други начини ", като намесата на органите, призвани да пазят гората, се оказва "символична и неефективна ".

През юли предходната година стотици берачи на трюфели се събраха на митинг в Русе против издадена от Агенцията по горите краткотрайна възбрана за бране на скъпата гъба. Недоволстващите още тогава желаеха законодателни промени и обявиха, че сходни ограничавания са дискриминиращи и лишават десетки фамилии от прехраната им. По неофициални данни годишно оборотът от бранша на диворастящите гъби и трюфели у нас е близо 200 милиона евро, като средствата, които идват от едните и другите са по към 100 млн. евро на година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР