Първият по рода си търг на галерия Леседра на съвременно

...
Първият по рода си търг на галерия Леседра на съвременно
Коментари Харесай

Изложба-търг на Леседра в СБХ

Първият по рода си търг на изложба " Леседра " на модерно българско изкуство ще се организира на 21, 22 и 23 ноември в Съюза на българските художници на ул. " Шипка " 6, първи етаж, зала 1. Всички творби са основани преди 25 години на пленерите на галерията. Сред художниците в търга са Петър Дочев, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ганчо Карабаджаков, Сули Сеферов и Йордан Кисьов, научи ДУМА от Ради Георгиев.
" Най-значимата в тази сбирка е работата на Петър Дочев " Без заглавие " - 100х100х15 см, оцветени панели от дърво, инсталирани върху мрачен дървен панел, което я прави скулптурно-триизмерна. Показва се за първи път и тя удостоверява казаното от писателя отстъпник Георги Марков в неговото есе от 1974 година, че Петър Дочев е " българският минималист ", поставяйки го паралелно до американския ваятел Карл Андре ", споделя Георги Колев, притежател на " Леседра ". " Петър Дочев е прочут с индустриалните пейзажи, с нереални произведения и най-много с графитите. Това произведение е само от този жанр и темперамент и издига Петър Дочев на равнището на най-значимите минималисти като американеца Доналд Джъд, да вземем за пример. Достойното място на тази творба е в националния музей ", приключва Колев.
Изненада за ценителите са живописните абстракции на Ганчо Карабаджаков, основани особено за " Леседра ", които в този момент се демонстрират за първи път. Премиера за публиката са огромните рисунки на живописеца монументалист Христо Стефанов, въодушевени от природата и изпълнени с присъщите за него туш и перо. Живописните произведения на Димитър Лалев, особено основани за плана на " Леседра " преди 25 години, са почтени да влязат в музея, освен поради своя мащаб, само че и за силата на внушението, което излъчват. Казаното за Димитър Лалев се отнася значително за живописните платна на Сули Сеферов и на Йордан Кисьов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР