Първият по рода си проект се очаква да бъде реализиран

...
Първият по рода си проект се очаква да бъде реализиран
Коментари Харесай

НАСА ще се опита да отклони астероид с удар

Първият по рода си план се чака да бъде осъществен до три години

Космическият уред DART ще удари спътника Didymoon на астерида Didymos (илюстрация: НАСА)

Падането на метеорит върху Земята се смята за една от евентуалните закани с пагубни последствия за нашата планета. Може ли човечеството да се отбрани от сходна галактическа инвазия?

Учените преглеждат разнообразни сюжети за влияние на метеоритите. Един от тях е да отклонят галактическото тяло от неговата траектория, като провокират удар с различен обект.

Досега сходен сюжет се третираше на първо място в научно-фантастичните филми, само че неотдавна група учени се зае със задачата да ревизира на процедура дали методът би бил ефикасен.

НАСА работи по план DART (Double Asteroid Redirect Test) за пренасочване на траекторията на метеорит. Учените от американската галактическа организация се надяват да проведат опита в околните години – това ще бъде първата в човешката история задача за планетарна отбрана.

В рамките на плана учените възнамеряват да изстрелят към дребен метеорит галактически уред, който да се вреже на цялостна скорост в небесното тяло. Резултатът от конфликта ще разреши на откривателите да схванат дали сходен способ може да отклони метеорита от неговата траектория.

Космическият уред DART има размери 12,5х2,4 м дружно със слънчевите панели и тежи към 500 кг. При скорост на придвижване от 6 км/с, ударът с метеорита ще бъде много мощен, макар релативно дребните размери и тегло на апарата.

 

При сериозна обстановка е задоволително да се промени траекторията на придвижване на метеорита единствено с елементи от градуса (в взаимозависимост от дистанцията до Земята сега на сблъсъка), с цел да бъде избегната злополуката.

Цел на DART е метеоритът Didymos и по-точно – неговият сателит Didymoon, който има диаметър към 150 метра. Учените твърдят, че по никакъв метод задачата Didymoon няма да заплаши Земята.

Очаква се апаратът да бъде изстрелян в интервала от декември 2021 до май 2022 година, а самият конфликт да се състои на 7 октомври 2022 година, съгласно обява в уеб страницата на НАСА.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР