Първият по рода си електрифициран път в Швеция, който зарежда

...
Първият по рода си електрифициран път в Швеция, който зарежда
Коментари Харесай

Швеция тества електрически път

Първият по рода си електрифициран път в Швеция, който зарежда коли в придвижване, е обещаващ план, който евентуално може да докара до понижаване на високата стойност на електрическите автомобили, съобщи Ройтерс.

Финансираният от страната план е наименуван е-път-Арланда и е на стойност 50 млн. крони ($5,82 млн.) Той употребява електрически камион, който придвижва артикули от стокхолмското летище “Арланда ” до логистична база наоколо за проби на технологията.

Електрифицирана релса е инсталирана в настилката на шосето по продължение на 2 км и зарежда автоматизирано камиона, до момента в който той се движи. Подвижно рамо записва съществуването на контактната релса и се включва към нея. При увеличение на скоростта или при прекъсване рамото се прибира.

 TRANSPORT: World’s first electrified road

Ханс Заел, представител на плана е-път-Арланда, има вяра в развиването на технологията, която в бъдеще може да бъде налична и за леки коли.

“Ако електрифицираш автомагистрали, производителите може да употребяват по-малки акумулатори, а също по този начин ще изчезне и терзанието от това защо разстояние имаш сила ”, споделя той.
Според него основаването на е-път коства по-малко от 1,2 млн. $ на километър. “А това е много пъти по-евтино от полагането на трамвайна линия ” показва Заел.

Изпълнителният шеф на компанията Elways, която поддържа плана, Гунар Асплунд пресмята, че електрическото шосе може да понижи двойно цената на електрическите автомобили. Асплунд твърди, че технологията даже ще снижи цената на тези коли под тази на обичайните. Той показва, че шведската страна е удовлетворена от досегашните резултати, като бъде изключен един проблем, който към този момент е позволен – акумулиращи се натрупвания върху контактната релса.

Някои специалисти обаче са скептични за въздействието на електрическите коли в международен мащаб и тяхната стойност. “Нямаме парите, с цел да влагаме в огромен инфраструктурен план от този вид. По-добре да използваме по-ефективно, това което към този момент имаме – вместо електрически камиони има влакове ”, разяснява Никълъс Мейлхан, основан в Париж анализатор от компанията “Фрост&Съливан ”. Според него просто би трябвало да се ограничи достъпът на персонални коли в градовете и да се усъвършенства потреблението на публичен превоз, напредване пешком или с велосипед.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР