Първият по рода си академичен форум Япония и Европейския Югоизток

...
Първият по рода си академичен форум Япония и Европейския Югоизток
Коментари Харесай

В Софийския университет се проведе форумът Япония и Европейския Югоизток

Първият по рода си научен конгрес " Япония и Европейския Югоизток " събра 8 от огромните имена на японската българистика и балканистика дружно с нашите учени в Аулата на Софийския университет. И това се оказа кулминационната точка освен на 30-ите юбилейни Дни на японската просвета у нас, само че и на дипломатическата сага София - Токио през последните 110 години.


110 години минаха откогато пра-пра дядото на японския император Нарухито - принц Куни Кунийоши, идва в София при цар Фердинанд по случай Независимостта на България. И макар превратностите на времето, оттогава до през днешния ден сред София и Токио постоянно е имало положителни връзки - и като съдружници, и от двете страни на барикадата. И българската японистика постоянно е била главен мост.

Българска национална телевизия: Какво съгласно теб прави българите отворени към японската психика, към японската просвета?
Проф. Юми Ниномия - Университет " Сока ": Българите и славяните подчертава добродетелството към делото на индивида и това схващане - душата на положителното може да е нещо общо сред българите и японците.
Българска национална телевизия: Казват, че българската школа по японистика е една от най-силните школи в света - по този начин ли е?

Н. Пр. Масато Ватанабе - дипломат на Япония: 100% съм склонен. От 2 години съм тук и виждам извънредно високия стандарт на образованието по японски.
Какво е бъдещето в тази мъчно обяснима непосредственост - най-вероятно в супермодерните технологии, в които и ние сме на равнище. Така в Дните на тройния празник България - Япония почетната грамота на публично Токио взе нашият прочут IT-специалист доцент доктор Боян Жеков. Той е в дъното на появяването на божеството на японските бойни изкуства Такемикадзучино микото за пръв път в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР