Първият плаващ атомен енергоблок в света - „Академик Ломоносов”, пристигна

...
Първият плаващ атомен енергоблок в света - „Академик Ломоносов”, пристигна
Коментари Харесай

Първата плаваща АЕЦ акостира в руския град Певек, ще влезе в експлоатация до края на годината

Първият плаващ атомен енергоблок в света - „ Академик Ломоносов”, дойде на мястото на непрекъснатото си престояване в пристанището на град Певек, Чукотка в Далечния изток на Русия и бе подложен на пристан. Очаква се оборудването да стартира работа до края на годината. След като бъде въведен в употреба, „ Академик Ломоносов” ще стане първата атомна централа въз основата на технологията на дребните модулни реактори, работещ първообраз и благонадежден източник на нисковъглеродна сила за отдалечени региони.
„ Това може да е дребна стъпка за устойчивото развиване на Арктика, само че е голям скок за декарбонизирането на отдалечени региони и повратна точка за развиването на централи с дребни модулни реактори по света”, съобщи генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом” Алексей Лихачов.
„ За да се осъществят задачите, заложени в проекта „ Хармония” за постигане на минимум 25% атомна сила в международния енергиен микс до 2050 година, ние би трябвало да демонстрираме изгодите от атомната промишленост на повече хора в разнообразни места. „ Академик Ломоносов” е първият от новия клас дребни мобилни АЕЦ, които ще доставят чиста и надеждна електрическа енергия, топлота и вода за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развитие”, разяснява генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг.
„ Академик Ломоносов” е пилотен план и работещ първообраз за бъдещия флот от плаващи атомни централи и брегови съоръжения, основани на съветските дребни модулни реактори. Малките енергоблокове ще могат да бъдат разполагани в труднодостъпни региони в Далечния изток и северната част на Русия, както и предлагани за експорт.
„ Когато стартираме да произвеждаме серийно дребни модулни реактори, централите, работещи с тях в отдалечени региони, ще имат опция да създават електрическа енергия, която ще бъде по-евтина от дизела. По този метод ще се пестят средства и ще се предотврати изпускането на нездравословни излъчвания “, съобщи представител на „ Росатом “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР