Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон

...
Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон
Коментари Харесай

Паметник на Симеон Радев най-сетне увековечи делото на големия родолюбец

Първият монумент на българския държавник, публицист, посланик и журналист Симеон Радев бе открит в София. Творбата е направена от скулптора Янко Бонев по план на арх. Петър Стрясков. Скулптурата на създателя на „ Строителите на модерна България “ е ситуирана в непосредствена непосредственост до НДК.
Паметникът на Симеон Радев бе повдигнат по самодейност на фондация „ Достойни българи “ и открит в годината, когато означаваме 140-годишнината от рождението му и повече от половин век след гибелта му, заяви Българска национална телевизия.

„ Симеон Радев е една от тези персони, които нареждаме във безконечния мавзолей на българщината”, сподели в словото си заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

„ Времето ражда персони. Днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев, тъй като живеем в друго време “, съобщи проф. Огнян Герджиков.

„ Огорчен съм, че на откриването на паметника му няма българска държавници. Това не е добра препоръка. На такива хора би трябвало да се отдава респект. Има голямо възпитателно значение за младежите, тъй като Симеон Радев е оставил диря, по която би трябвало да вървим. Ще бъдем нарушители, в случай че не почитаме персони като него “, бе безапелационен проф. Герджиков.

За акад. Георги Марков Симеон Радев е един от дребното хора, които имат дарбата да пишат и да приказват.

„ Човек със лично мнение, отстояващ позицията и постоянно обмислен като посланик в битката за националния интерес. Винаги е преценявал интернационалните връзки и събитията, както и ролята на Великите сили. Той е гледал на македонския въпрос като на част от българския народен въпрос “, акцентира акад. Марков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР