Първият пакет от мерки, с които Столична община да помогне

...
Първият пакет от мерки, с които Столична община да помогне
Коментари Харесай

Фандъкова била готова с мерките за помощ за бизнеса в София, но няма уточнения

Първият пакет от ограничения, с които Столична община да помогне на дребния и междинен бизнес поради ковид, към този момент е подготвен. С това се похвали в персоналния си профил във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.
По думите ѝ, става въпрос за следните ограничения - данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови принадлежности на общината за поддръжка на повече представители на свободните професии; ограничения за поддръжка на изключително засегнатите браншове в стопанската система на София. Тя показва като получатели " най-засегнатите браншове ", само че не изяснява какви са критериите да се бориш за най-засегнат.
Фандъкова прецизира, че предала отчета на работна група от общински съветници от всички политически групи и работи по втората част на отчета, която " е за отражението на рецесията върху приходите и разноските на Столична община и потребността от актуализация на бюджета ни ".
" Разработихме отчета с предложенията дружно с икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система, Георги Ангелов от " Отворено общество ", Иван Нейков, Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право ", прецизира Фандъкова.
Загубите за столичния бюджет
9 млн. лева по-малко са събраните локални налози и такси единствено за месец март, твърди Фандъкова. Най-сериозно е понижението при такса боклук – 14 млн. лева по-малко и 7,5 млн. лева по-малко от налога върху недвижимите парцели по отношение на март предходната година. На този декор имаме покачване при някои по-малки налози, включително, на налога за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лева повече.
1. Загубите в превоза за март са 6 млн. лева по-малко доходи, събрани от Центъра за градска подвижност – главно от понижената в пъти продажба на билети и карти и затворените „ синя “ и „ зелена “ зона.
2. 6,5 млн. лева са загубите за трите общински транспортни сдружения – „ Метрополитен “, „ Столичен автотранспорт “ и „ Столичен електротранспорт “.
3. Подготвяме и справката за загубите в общинските лечебни заведения и ДКЦ-а.
Фандъкова застава и на позицията, че капиталовата стратегия в София няма да бъде спирана, а единствено преразгледана с два основни акцента:
1. Продължаване на стратегическите за града планове - строителството на метрото, създаване на вътрешни кръгове и връзки с околовръстния път на София, ръководство на отпадъците, строителство на нови детски градини и създаване на центъра модерно изкуство за свободните актьори.
2. Довършване и осъществяване на извоювани европейски планове, които подсигуряват сериозен размер от външни финансови средства, които влагаме в града и бизнеса. Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези планове и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и погрешни. Спирането на тези планове значи загуба на обезпечен за София сега финансов запас и погашение на големи по мярка финансови наказания.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 2 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР