Първият отговор на Израел на атаките на Хамас от 7

...
Първият отговор на Израел на атаките на Хамас от 7
Коментари Харесай

Анализ: Бомбардировките на Израел в Газа се оказват скъпи за Израел

Първият отговор на Израел на офанзивите на Хамас от 7 октомври беше изпращането на военновъздушни сили да бомбардират Газа. На военновъздушните сили беше даден дълъг лист от евентуални цели, свързани с офанзивите или не. Логиката беше да се покаже както на израелци, по този начин и на палестинци, че Израел не е паднал, само че може да събере бърз, съдбоносен и жесток отговор.

Първоначално Израел разгласява отчети за броя на въздушните удари, които прави, само че евентуално осъзнавайки, че признаването, че са бомбардирали Газа хиляди пъти е неприятна връзка с обществеността, той мина вместо това към докладване на броя на „ задачите “, които удря. Последната цифра беше оповестена преди към седмица, като се твърди, че са атакувани 12 000 цели. Без детайлности за това по какъв начин са били ударени и с какви средства, цифрата не споделя доста.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Снимки: Израел изпраща хиляди трансгранични палестински служащи в Газа „ Измъчвани, задържани и обиждани “, споделят служащи, върнати в Газа от Израел Блинкен разисква „ филантропични паузи “, до момента в който Израел обкръжава град Газа Няколко убити при израелска офанзива на ескорт с кола за спешна помощ: Министерство на здравеопазването на Газа завършек на списъка

Но доста могат да се създадат от общия брой употребявани бомби. Тази седмица палестински публични лица оповестиха, че над Газа са хвърлени 18 000 тона бомби. Разрушението на земята е в сходство с тази цифра.

Почти всички хвърлени бомби принадлежат на създадената от Съединените щати фамилия Mk80, която е в употреба от войната във Виетнам. Първоначално проектирани като стандартни оръжия за свободно рухване или „ тъпи бомби “, те непрестанно се модернизират със комплицирани устройства за ориентиране, които ги трансформират в „ умни бомби “. Тези бомби са направени в разнообразни размери, класифицирани съгласно общото тегло на оръжието: 120 кг (265 фунта), 250 кг (551 фунта), 500 кг (1102 фунта) и 1000 кг (2204 фунта).

Военновъздушни сили на Израел употребяват три съществени вида самолети с закрепени крила, всички създадени в Съединени американски щати. Основната роля на изтребителя F-15 е да обезпечи предимство във въздуха, макар че някои могат да се употребяват и като бомбардировачи. Израел поръча 75 от най-новите изтребители-бомбардировачи F-35 и до момента е получил към 40. Тези самолети евентуално не се употребяват за бомбардиране на Газа, само че патрулират в небето против всевъзможни закани. Тази седмица беше оповестено видео на F-35, свалящ крилата ракета на Хуси, изстреляна против Израел от Йемен.

Работният кон на акцията за бомбардировките в Газа е F-16, остарял и потвърден аероплан. Израел построи модифицирана версия на изтребителя, с цел да дава отговор на тактиката му с втори член на екипажа, чиято съществена задача е да управлява прецизни оръжия. Около 100 са в употреба. Въпреки че всеки може да носи 7 тона, за на практика цели може да се одобри, че всеки F-16 излетява с четири бомби.

Ако всичките четири бомби бяха версии от 1000 кг, ще са нужни 4500 полета, с цел да се доставят 18 000 тона бомби. Но не всички употребявани бомби са от най-тежкия вид, тъй че броят на бомбардировките над Газа може да е по-близо до 6000.

Военновъздушни сили разполагат с към 170 F-16 от всички версии. Във всяка военновъздушна мощ към 20 % от самолетите когато и да е са отвън употреба за постоянна поддръжка, надстройки или поправки. Израел е прочут с професионалната и бърза поддръжка, тъй че към 150 F-16 евентуално могат да се употребяват когато и да е. С продължаването на акцията този брой ще стартира да понижава, защото продължителната приложимост ще изисква спомагателна поддръжка и замяна на части, които се износват. Но това ще стане последователно и Израел ще може да поддържа повече от 100 F-16 в летателно положение когато и да е.

По този метод F-16 явно извършват приблизително по 1,5 бойни задачи дневно. Предвид спецификата на бойното поле с не по-малко от седем израелски въздушни бази в обсег от 50 км до 100 км (31 до 62 мили) от Газа, времето за полет е малко, тъй че водачите могат да устоят да летят с настоящата скорост, без да се тормозят за дълготрайно настава отмалялост. Всички военновъздушни сили се пробват да имат най-малко два, за предпочитане три екипажа на аероплан. Въпреки че точните цифри постоянно са една от най-пазените секрети, израелските военновъздушни сили разполагат с задоволително дейни водачи и резервисти с обновено образование, с цел да поддържат постоянни ротации.

Въпреки че Израел не би трябвало да се тревожи за вероятен дефицит на бойци за въздушните борби, може да се наложи да вземе поради логистиката и финансите на бомбардировъчната акция.

Шестстотин тона бомби дневно е доста количество: към 30 съчленени камиона са нужни единствено за превозването им. Разходите също порастват: бомба от 1000 кг коства на американските военновъздушни сили към 16 000 $. Много по-малък задграничен клиент като Израел евентуално ще би трябвало да заплати по-висока цена от $25 000 на звук единствено за тъпата версия без разноските за прибавяне на комплицирана и постоянно доста по-скъпа електроника и хардуер за ориентиране.

Това прави дневна цена от над 15 милиона $ единствено за главната бомба. С добавките е заслужено да се допусна, че цифрата нараства до най-малко 25 милиона $ дневно. При този ритъм акцията на бомбардировките до момента е коствала на Израел най-малко 750 милиона $ единствено в бомби.

Какво ще кажете за спомагателните разноски? Твърди се, че F-16 има " доста ниска " цена по време на полет, " единствено " $8000 на час. Приемането на най-малко 300 летателни часа дневно дава цифра от $2,5 милиона дневно, или $75 милиона до момента.

Като прибавим към изчислението всички спомагателни въздушни средства, нужни за поддържане на бомбардировките, като наблюдаване, разузнаване, електронна война, ранно предизвестие във въздуха, командване и надзор и други сходни, цената на цялата въздушна акция внезапно нараства.

Израел евентуално е похарчил най-малко 2 милиарда $ до момента, с цел да бомбардира Газа, а цифрата може да бъде даже по-висока. Това е без цената на активизирането и задържането под оръжие на 360 000 резервисти и воденето на наземната война, която Израел стартира предходната седмица.

Всичко това за доста съмнителна военна стойност. Очевидно е, че израелските бомби получават най-вече цивилни жители и гражданска инфраструктура. Има дребна причина да се счита, че цифрата от повече от 9000 души, убити в Газа, измежду които близо 4000 са деца, включва повече от няколкостотин бойци на Хамас.

Битките се печелят от мъже; войните се печелят с запаси, съгласно остаряла военна сентенция. Но защото войната се проточва с малко изясненост във връзка с резултатите от израелска позиция, водачите на Израел също ще водят тази война с калкулатор в ръцете си.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР