Първият опит за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово

...
Първият опит за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово
Коментари Харесай

Вървят ли към нормализиране отношенията между Сърбия и Косово?

Първият опит за деескалация на напрежението сред Сърбия и Косово беше разгласен на 3 юни от Европейски Съюз и включваше три точки: евакуиране на косовската полиция от общинските здания и преустановяване на митингите на етническите сърби, незабавни предварителни локални избори със наложителното присъединяване на сръбското население, и продължение на разговора с осъществяване на всички предходни съглашения.
Деескалацията наподобява елементарна, къси три стъпки, само че в действителност третата стъпка е наложителна за държавното управление на Косово – касае се до работата по образуването на Съюз на сръбските общини. Но за Прищина това е алена линия и считам, че те няма да я престъпят.
Милица Андрич Ракич – Неправителствени организации " Комуникация за развиване на обществото "
На север рецесията е изкуствена, тъй като съгласно проекта на някогашния делегат на Организация на обединените нации Марти Ахтисаари, съгласно конституцията на Косово и съгласно съглашението от Брюксел от 2013 г, всичко върви в една посока – сърбите би трябвало да имат съюз, който да ги съставлява. Това е единствената опция за консолидираното им в косовското общество. Всеки, който е срещу този Съюз, е за продължение на рецесията и в действителност срещу интеграцията в Косово.
Милязим Красничи – политически анализатор

Косовският министър председател предложи собствен проект от 5 точки за туширане на напрежението, а в края на юни – още един, само че уголемен. Според него, би трябвало да бъдат задържани всички нарушители, а по-късно да се насрочат нови избори след подписка с присъединяване на минимум 20 % от записаните сръбски гласоподаватели.

Курти е в защитна позиция, под огромен напън, и ще би трябвало да се поддаде или държавното управление му ще падне. Той би трябвало да поеме отговорност за деескалацията, само че и за образуването на Съюз на сръбските общини. В този смисъл той се пробва да активизира своя електорат и да предизвика избори през есента, счита политическият анализатор Милязим Красничи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР