Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов днес

...
Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов днес
Коментари Харесай

Първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов е рожденик днес

Първият олимпийски първенец на България по бокс Георги Костадинов през днешния ден чества своя рожден ден! Легендарният боксьор печели купата в категория до 51 кг на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. Тогава по пътя към купата той отстрани пакистанец, канадец, колумбиец и европейския първенец Лешек Блажински от Полша. В последния мач той получава фрактури и на двете ръце. Играе най-тежкият край в живота си с подути ръце, на обезболяващи, само че печели мача против угандиеца Лео Руабуого с 5:0 и победи със златото за пръв път в българската история. Тогава под разветия роден трикольор наред с Георги от благополучие плаче цялата българска делегация. Три години по-късно той поставя завършек на кариерата си.

Костадинов е нееднократен държавен първенец, четири пъти е печелил и шампионат „ Странджата “, както и серия от други интернационалните надпревари. Почетен жител на Бургас е от 2000 година, награден е и с медал „ Стара планина “, както и с ордена „ Народна Република България “ и със златен орден „ 1300 години България “.
 Очаквано обичаният боксьор на Георги Костадинов е Касиус Клей, по-известен като Мохамед Али. През 73-та година самият Али също вижда българската ръкавица и в свое изявление споделя мнение.

" Питат Клей гледахте ли олимпиадата, някой от България познавате ли? И той споделя познавам един от българията, той е страховит с краката, играе като балерина. "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР