Първият носител на новоучредената награда Евтим Евтимов е Маргарита Петкова

...
Първият носител на новоучредената награда Евтим Евтимов е Маргарита Петкова
Коментари Харесай

Маргарита Петкова ще получи наградата "Евтим Евтимов"

Първият притежател на новоучредената премия " Евтим Евтимов " е Маргарита Петкова - един от най-ярките създатели в актуалната българска литература, занаятчия на любовната поезия и съидейник на Евтим Евтимов. Наградата има парично измерение. Ще бъде връчена по време на церемонията по награждаването в Националния конкурс за любовна поезия " Горчиво вино ", Международния конкурс „ Лирични гласове " и литературното четене в памет на Евтим Евтимов и брачната половинка му - поетесата Романьола Мирославова. Това ще се състои на 9.09., сряда, от 18 ч. на Алея на книгата в София, в Литературния ъгъл, в пешеходната част на бул. „ Витоша " и пресечката с ул. „ Неофит Рилски ".

Националният конкурс за любовна поезия " Горчиво вино " (който е неизвестен и по този начин дава идентичен късмет както на одобрени, по този начин и на незнайни поети) бе основан през 2014 година по случай 100-годишнината на НЧ „ Братя Миладинови - 1914 " в Петрич и 80-годишния празник на поета Евтим Евтимов. Организатор е Петричкото читалище, което е едно от най-големите и дейните в страната. От него стартира креативният път на Евтим Евтимов - той прави първите си изявления в централния щемпел, началник е на литературния кръжок и е секретар на читалището, след което по-късно е изтеглен в София поради гения му.

Тази година е седмото издание на състезанието " Горчиво вино ". От следващата година огромната премия в състезанието " Горчиво вино " (който е анонимен) ще бъде тази, на името на Евтим Евтимов, и ще бъде издаване на книга. В последните три издания на състезанието, в това число и тазгодишното, това подхожда на първата премия.

Организаторите на състезанието взеха решение първото отсъждане на Националната премия " Евтим Евтимов " да бъде почетно - на Маргарита Петкова, за цялостния й принос в българската лирика.

Освен Маргарита Петкова, в литературното четене ще вземат присъединяване Добромир Банев, Венко Евтимов, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Таня Попова, както и наградените създатели, които ще прочетат отличените си произведения.

Преди награждаването ще бъде представянето на младия македонски публицист и стихотворец Петър Андоновски, който тази година получи Наградата за литература на Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР