Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предприеме нова кампания

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предприеме нова кампания
Коментари Харесай

Нова кампания за независима Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще предприеме нова акция за самостоятелност на Шотландия. Запитана от публицисти, тя отговори утвърдително и означи, че не се е отказала от проектите за осъществяване на референдум до края на идната година. Стърджън даде обещание да разгласява първия от серия документи, свързани с независимостта на Шотландия.
Шотландската национална партия има болшинство в Народното събрание в Единбург благодарение на " зелените " да утвърди нов референдум за самостоятелност. Стърджън обаче не разполага с нужната власт за провеждането му, тъй като той би трябвало да бъде утвърден от централните управляващи в Лондон. За разлика от 2014 година, когато министър председател беше Дейвид Камерън, държавното управление на Борис Джонсън няма никакво желание да допусне това да стане. А и то може да докара до дълги правосъдни борби и даже конституционна рецесия.
Привържениците на оставането в съюза упрекнаха шотландското държавно управление, че е " захласнато " от концепцията за самостоятелност.
По мотив на първия плебесцит за самостоятелност Стърджън разяснява: " Ако тогава знаехме всичко, което знаем през днешния ден, за пътя, по който пое Обединеното кралство, не се колебая, че хората щяха да гласоподават с " да " още през 2014 година "
Тогава шотландците гласоподаваха с 55% за оставане в кралството против 45 на 100 за напускането му. В оня миг Алекс Салмънд, първи министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия, призна проваляне и прикани популацията да одобри резултатите. Той обаче добави, че след референдума Обединеното кралство към този момент няма да бъде същото, защото огромен брой хора са посочили, че желаят смяна. Близо 85 % от имащите право на глас гласоподаваха.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР