Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис
Коментари Харесай

Шотландия предупреди Джонсън, че не може да я задържи Обединеното кралство насила

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предизвести английския министър председател Борис Джонсън, че не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство срещу шотландската воля, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако той си мисли, че казаното от него " Не " по въпроса поставя завършек на тази история, то той ще открие, че бърка в най-висша степен ", уточни Стърджън пред Би Би Си. " Не може да задържите Шотландия в Обединеното кралство срещу волята й. Ако Обединеното кралство би трябвало да продължи да съществува, то това може да бъде единствено на основата на единодушието ", сподели още Стърджън и добави, че в случай че английският министър председател е убеден, че шотландците желаят да останат в Обединеното кралство, то той би трябвало да им разреши да се произнесат на референдум по този въпрос.

Джонсън и неговото държавно управление неведнъж споделиха, че няма да провеждат нов референдум за шотландската самостоятелност. Но Стърджън акцентира, откакто Шотландската национална партия завоюва 48-те места от общо 59-те, предавани от Шотландия в английския парламент, че нейната партия е получила мандат за образуване на нов референдум.

Междувременно английския министър председател Борис Джонсън уточни, че водещ приоритет на неговото държавно управление е овакантяване на Европейски Съюз на 31 януари следващата година и реализиране на ново комерсиално съглашение с Европейски Съюз до края на идната година. Представителят на английското държавно управление Майкъл Гоув, който е канцлер на херцогство Ланкастър, увери, че в този момент откакто извоюва болшинство от 80 депутати в Народното събрание, Борис Джонсън ще работи по двоен приоритет - осъществяване на обещанието за реализиране на Брекзит и наливане на пари в английската здравна система.

 Борис Джонсън посети Шотландия през вчерашния ден, само че не реализира съгласие с водача на страната.
© Reuters

Борис Джонсън посети Шотландия през вчерашния ден, само че не реализира съгласие с водача на страната.

" Мога да ви уверя, че ние ще имаме опция да гласуваме законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз напълно скоро ", добави Гоув пред телевизия Скай Нюз и сподели, че Лондон е завършил диалозите си с Европейски Съюз по отношение на нова рамка на комерсиална договорка и приятелско съдействие до края на идната година.

Същевременно заместник-министърът на финансите Риши Сунак сподели през днешния ден пред телевизия Би Би Си, че законодателството за Брекзит ще бъде импортирано още веднъж за разискване в Народното събрание преди Коледа, съобщи " Ройтерс ".

Запитан дали държавното управление ще съблюдава обещанието си и ще изготви проектозакон за увеличение на финансирането за националната здравна система, заместник-министърът сподели: " Мисля, че всеки би се съгласил, че националната здравна система е приоритет номер едно на английския народ. Това е нашият вътрешнополитически приоритет номер едно и мисля, че този нормативен акт ще подчертае този ангажимент ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (842)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР