Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на
Коментари Харесай

Лидерът на Шотландия започна кампания за нов референдум за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън през днешния ден сложи начало на своята акция за осъществяване на втори референдум за самостоятелност, оповестява " Асошиейтед прес ".

Мотивът й е, че икономическото състояние на Шотландия ще се усъвършенства, в случай че тя е отвън Англия.

Стърджън, която управлява Шотландската национална партия, както и локалното държавно управление на Шотландия, съобщи, че е " време да се изложи друга и по-добра визия " за Шотландия.

Шотландия отхвърли независимостта на референдум през 2014 година, откакто 55% от гласоподавателите гласоподаваха за това да останат част от Обединеното кралство.
 Шотландия желае нов референдум за самостоятелност
Шотландия желае нов референдум за самостоятелност

Стърджън ще сложи въпроса пред Лондон

Стърджън обаче уточни, че желае ново гласоподаване за самостоятелност преди края на 2023 година Тя акцентира, че шотландският парламент има " несъмнено демократично обвързване " да организира гласуването, откакто нейната Шотландска национална партия завоюва миналогодишните избори точно въз основата на обещанието да се организира нов референдум.

От своя страна, Англия на премиера Борис Джонсън се опълчва на нов референдум, заявявайки, че въпросът е организиран на гласуването през 2014 година
 Лондон към този момент не изключва втори референдум за самостоятелност на Шотландия, само че с условия
Лондон към този момент не изключва втори референдум за самостоятелност на Шотландия, само че с условия

60% да го желаят „ задоволително дълго време “…

Стърджън обаче твърди, че от този момент пейзажът се е трансформирал, най-много заради излизането на Англия от Европейския съюз - ход, на който се опълчва по-голямата част от популацията на Шотландия.

" Ако през 2014 година знаехме всичко, което знаем в този момент за пътя на Обединеното кралство, не се колебая, че тогава Шотландия щеше да гласоподава с " да " , безапелационна бе Стърджън в изявление за Би Би Си.

Подобно на Уелс и Северна Ирландия, Шотландия има собствен парламент и локално държавно управление, като води лична политика във връзка с публичното опазване на здравето, образованието и други въпроси. Британското държавно управление в Лондон обаче управлява въпроси като защитата и данъчната политика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР