Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия

...
Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия
Коментари Харесай

До няколко седмици Шотландия ще поиска от Лондон референдум за независимост

Първият министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия Никола Стърджън даде обещание, че до няколко седмици ще насочи към Лондон искане за производство на втори референдум за самостоятелност от Англия, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки нейно изявление за Би би Си.

" Още в този момент ще внеса законодателна самодейност в шотландския парламент ", сподели Стърджън. " След като бъде признат този законодателен акт, ще отправим искане в сходство с раздел 30 от Закона за Шотландия " (от 1998 година - бел. ред.), добави тя. Според този раздел английският парламент е задължен да даде на района правото да създаде референдум. За тази цел е належащо единодушието на районния парламент на Шотландия, долната и горната камара на английския парламент.

През 2014 година в Шотландия беше създаден референдум за самостоятелност, само че 55 на 100 от гласувалите избраха да останат част от Англия. Управляващата Шотландска национална партия обаче се възползва от резултатите от референдума за Брекзит през 2016 година, на който популацията на Шотландия всеобщо гласоподава за оставане в Европейски Съюз, за разлика от Англия като цяло.

Това даде мотив за издигане на концепцията за нов референдум за самостоятелност, който Стърджън възнамерява да провежда до края на мандата на настоящия шотландски парламент през 2021 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (757)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР