Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе /First

...
Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе /First
Коментари Харесай

Международният ден на чистия въздух за синьо небе отбелязваме за първи път днес

Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе /First International Day of Clean Air for blue skies/ ще бъде маркиран през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

На 19 декември предходната година, на своята 74-а сесия, Генералната асамблея на Организация на обединените нации е приела резолюция за образуване на Международен ден на чистия въздух за синьо небе. Резолюцията отбелязва смисъла и незабавната потребност от повишение на публичната информираност на всички равнища, за поощряване и улеснение на дейности за възстановяване на качеството на въздуха.

Международният ден на чистия въздух за синьо небе ще се празнува годишно. Отбелязването е значимо за България, доколкото замърсяването с фини прахови частици продължава да бъде главен проблем за качеството на атмосферния въздух за страната ни, означават от Министерство на околната среда и водите. Въпреки че, според данните от националната система за мониторинг, през последните години се следи позитивна наклонност за възстановяване на качеството на въздуха на национално равнище и за реализиране на избраните от законодателството правила, към момента би трябвало да бъде направено доста, с цел да бъде реализиран нужният резултат на територията на цялата страна, установяват те.

Основните аргументи за високите равнища на фини прахови частици у нас са излъчванията от битовото отопление през зимния сезон /масовото потребление на въглища, брикети и дърва, както и на остарели и неефективни горивни устройства/ и автомобилният превоз /остарял и недобре поддържан авто парк/.

През последните години са подхванати редица дейности за възстановяване на качеството на въздуха Ц промени в законодателството, приемане на "Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018 Ц 2024 година ", осъществяване на общинско равнище на съответни ограничения за понижаване на равнищата на фини прахови частици и други.

В осъществяване на Националната стратегия са били въведени условия за качество за въглища и брикети, употребявани за битово отопление Ц призната е била Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление, изискванията, реда и метода за техния надзор.

Изключително значимо за постигането на трайни резултати обаче е присъединяване на жителите, показват от Министерство на околната среда и водите. Отговорността за чистия въздух е на всички ни, показват те и допълват, че с цел да бъде решен казусът е належащо всеки от нас да даде своя принос, според от опциите си. Това може да стане по разнообразни способи Ц посредством рационалната приложимост на персоналните коли, посредством поддържането им в положително техническо положение, посредством по-масово потребление на колела и публичен превоз, посредством потребление на способи за отопление, които водят до издаване на по-малко нездравословни субстанции и така нататък

Международният ден на чистия въздух за синьо небе е добър мотив да дадем своя принос и начинания за възстановяване чистототата на въздуха, от който всички имаме витална потребност, приканват от ведомството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР