Първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-мото

...
Първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-мото
Коментари Харесай

Третият мандат - какви са шансовете

Първият мандат за сформиране на държавно управление в границите на 47-мото Народно заседание бе несполучлив. Вторият предизвестено ще последва ориста на предшественика си и по този начин всички погледи в този момент са вперени в третия. Има ли късмет някоя от по-малките обединения в Народното събрание да го осъществя, поради личностните нападки, начертаните разграничителни линии и многократните поръчки на " Продължаваме промяната ", че се върви към предварителни избори? Какво имаме дотук?

Не успяхме да съберем 117 народни представители, надяваме се след изборите да има още четирима. Това съобщи претендентът за министър-председател на Политическа партия, вицепремиерът и финансов министър в оставка - Асен Василев, час преди да върне досието на президента Румен Радев празна. Което идваше да рече - отиваме на избори.

" Битката ще е дълга, само че до момента в който сме обединени и отстояваме правилата си, рано или късно, ще си върнем страната. Предлагам да е още през октомври ", пък малко по-късно написа във фейсбук профила си министър председателят в оставка Кирил Петков. Което още по-недвусмислено от изявлението на Василев идваше да каже - отиваме на избори (през октомври).

Има Такъв Народ - предупреден ли е неуспехът?

На този декор обстановката е следната: третият мандат желаят и " ИТН ", и Българска социалистическа партия, и " Демократична България ", като всички те изключват договаряния с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". С други думи, ще договарят единствено с обединенията от състава на държавното управление, което партията на Слави Трифонов смъкна от власт. Дали е допустимо Радев да го връчи на Движение за права и свободи или на " Възраждане " - официално да, неофициално - е неуместно да се случи.

Поради положителните взаимоотношения, които Радев и Има Такъв Народ показват, изключително що се отнася до тематиката " Република Северна Македония ", мнозина показват мнение, че Има Такъв Народ ще получи третия мандат. Ако това се случи, то неуспехът е предупреден. Ако има партия мандатоносител, с която Политическа партия е безапелационна, че няма да договаря, то това е тази на Трифонов. По неин адрес бяха и думите на Василев, че единствено простакът настава мотиката два пъти.

А и биха били любопитни претекстовете, с които президентът бил дал заем на доверие за сформиране на кабинет навръх Има Такъв Народ, която освен смъкна актуалното държавно управление, излизайки от властта и подкрепяйки вота на съмнение, ами и към този момент има няколко неуспеха в актива си от миналогодишните предварителни избори.

Социални политики, технократско държавно управление

Отношенията сред Българска социалистическа партия и Румен Радев са в точка на заледяване и заради това анализатори не имат вяра точно левицата да вземе третия мандат. Макар да не би следвало персоналните връзки да въздействат на взимането на държавнически решения. Има обаче ред напълно основателни аргументи точно левицата да получи мандата. Първата - по този начин Радев ще заявява на социалистите, два пъти избирали го за президент, че още е техният президент (макар той единствен да няма да се явява скоро на избори), което в дълготраен проект му отваря вратата за " бабуване " на нови политически планове в лявото пространство.

Акцент лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова слага върху направената от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България управническа стратегия с съответни написани периоди, върху която ще желае обединяване за нов кабинет. И това на което Нинова най-вече натъртва в обществените си изяви по тематиката е, че с помощта на социалистите програмата планува редица обществени (и богоугодни) ограничения като безвъзмездни учебници до 12 клас, безвъзмездни медикаменти за децата и прочие Не натъртва, ами напряко натъртва Нинова, включването в програмата на изречението, че страната ще работи за нормализиране на връзките с Русия след прогонването на 70 дипломатически чиновници от задачите на Москва у нас. И не на последно място, лидерката още упорства България да договаря с " Газпром " за доставки на газ.

Предвид непрекъснатото говорене на Радев за потребността от ограничения в поддръжка на популацията поради ценовия потрес, както и известното му отношение към Русия и газовите доставки, лидерката на Столетницата и президентът като да приказват в един глас.

Все отново, Нинова позволява че въпреки и с мандат на левицата, министър председателят би трябвало да е от Политическа партия - като най-голяма политическа мощ. Обяснява и по какъв начин партията е дала висока оценка за министрите си в оставка, затова те би трябвало да запазят постовете си. В това число очевидно и самата Нинова, която е вицепремиер и министър на стопанската система.

Покрай сагата със 70-те руснаци, Българска социалистическа партия сложи изискване за поддръжка за мандата на Политическа партия - Кирил Петков да не е претендент за министър председател. Така Политическа партия склони да го размени с Василев. И въпреки единият да е дясна ръка на другия и противоположното, социалистите се оказаха удовлетворени и се върнаха на масата на договарянията. Още ли е годно това изискване обаче, Нинова към този момент не споделя.

Технократско държавно управление, крачка обратно за ярките политически водачи, авансово обрисуван небосвод за деяние, министър председател - от Политическа партия. Това в резюме са предложенията на " Демократична България " за това по какъв начин ще работи, в случай че тя получи третия мандат.

Трудната задача и пред Българска социалистическа партия, и пред Демократична България, без значение дали (и коя) от тях ще вземе третия мандат обаче е следната: да убеди Политическа партия още веднъж да влезе в ръководство с Има Такъв Народ.

Както е известно Петков и Василев не съумяха да осъществят мандата поради отхвърли си да беседват с Трифонов и с парламентарната му група, като вместо това търсеха самостоятелно гласове. В последните 48 часа преди приключването на крайния период за връщане на досието, оттова въпреки всичко склониха на диалози, за каквито от Има Такъв Народ надали не умоляваха дълго преди този момент. Но без Тошко Йорданов, без Станислав Балабанов - двамата доближени до водача представители. И диалозите се провалиха. За Политическа партия Трифонов въплъщава " мафията ". Формацията сътвори обществен роман за това, че е свалена от същата тази мафия, откакто посегна на парите за пътища и на вноса на храни през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", като по тази тематика не престават да валят разкрития, на час по лъжичка.

Тоест, с цел да седне Политическа партия на масата на договаряния с Има Такъв Народ, то въздействието на Има Такъв Народ в евентуалния предстоящ кабинет би трябвало да бъде минимизирано. С други думи, да получи гаранции от мандатоносителя, че властта на Трифонов ще бъде сведена до най-малко. А това надалеч не е невероятно, като се има поради, че Има Такъв Народ е и партията най-застрашена от изпадане от Народното събрание при предварителни избори. От победител предходната година, групировката на Трифонов в този момент едвам закача 4-те %, съгласно последните социологически изследвания, като редицата предишни такива отчитаха непрестанния й спад.

Левицата също не изгаря от предпочитание да върви на избори. Нинова даде обещание на социалистите, че посредством консумирането на власт ще спре електоралния спад на партията. Нови избори за социалистите обаче ще значат борба на едно и също поле с " Възраждане ", с партията на Мая Манолова, с тази на Стефан Янев. Не на последно място, Столетницата взе участие в ръководството вдигнало ветото за РСМ, дало обещание никакви договаряния повече с " Газпром ", изгонило съветските дипломатически чиновници, осъдило войната в Украйна, а над ведомството на Нинова от месеци тегнат подозренията, че се позволява експорт на оръжия, които отиват след това в помощ на Киев. В този смисъл, при възможен мандат за Демократична България, към нея също може да бъдат приложени " по-технократски " условия.

Кандидатът за министър председател

За разлика от първите два мандата, които се връчват на претендент за министър-председател, третият отива при парламентарна група и претендентът бива излъчен след вътрешни диалози. И Демократична България, и Българска социалистическа партия считат, че той би трябвало да бъде от Политическа партия - разумно. Но дали да е още веднъж Кирил Петков. Или пък Асен Василев. Или пък Никола Минчев. Или пък Андрей Гюров. Или пък даже Даниел Лорер.

От всички гореизброени Кирил Петков получава минимум поддръжка от евентуалните сътрудници - и от страна на левицата, и от страна на Има Такъв Народ. Най-спряган, и то не за пръв път, е някогашният ръководител на Народното събрание, който отхвърли на този стадий да са водени такива диалози.

От Политическа партия към този момент един път демонстрираха, че могат да правят отстъпка от името на Петков, въпреки самата парламентарна група да е била разграничена по въпроса би трябвало ли да се одобряват непознатите условия. Мнозина одобряват премиера в оставка като персонална идея - тъй като персонално той ги е довел във групировката - с увещание в дела.

Истината обаче е, че дали ще има държавно управление в границите на този кабинет, зависи напълно от желанието на Петков и Василев да вървят или не на нови избори. Спадащият с ръководството рейтинг на Политическа партия в този момент бележи напредък, въпреки ГЕРБ да е водеща политическа мощ в последните изследвания. Ключово ще е и дали Политическа партия и Демократична България ще се явят дружно или поотделно, като се има поради, че разделят подобен електорат.

Ако въпреки всичко тръгнем на избори, акцията ще би трябвало да се води през летните август и септември, когато ще работи и следващото служебно държавно управление на Радев. А то може да се окаже и част от нея. Зависи какво и дали ще откри в поверените му министерства като тръгне да ги ревизира. Както прави всяка власт, краткотрайна или не чак толкоз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР