Първият космонавт, излязъл в открития космос - Алексей Леонов, почина

...
Първият космонавт, излязъл в открития космос - Алексей Леонов, почина
Коментари Харесай

Почина първият човек, излязъл в открития космос

Първият космонавт, излязъл в открития космос - Алексей Леонов, умря на 85 години, заяви ТАСС. В последните години Леонов е страдал от съществено заболяване.

Той е един от основоположниците на съветската космонавтика. Още през 1960 година е определен за член на първия отряд на космонавтите на Съюз на съветските социалистически републики. Седем години по-късно влиза в групата руски космонавти, готвещи се за полет към Луната. Осъществява първото в историята на международната космонавтика излизане в открития космос по време на полета с галактическия транспортен съд " Восход 2 " през 1965 година в екипаж с Павел Беляев.

 

Според някои данни това първо престояване е траяло 12 минути и 9 секунди, съгласно други – 23 минути и 41 секунди. Две извънреди обстановки заплашват директно живота на Леонов по време на този полет. След излизането в намерено пространство, галактическият му скафандър се издува толкоз доста, че се трансформира в непреодолима спънка за противоположното прибиране на космонавта през шлюза. Леонов съумява да изпусне непотребното налягане и да се завърне в галактическия транспортен съд. Малко преди приземяването на " Восход 2 " пък отхвърля автоматизираната система за ориентировка. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния мотор. Космическият транспортен съд се приземява в неразчетен регион на 180 км северно от град Перм.

 

В интервала 1970 – 1991 година Леонов е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.

През юли 1975 Алексей Леонов прави втория си галактически полет на борда на „ Союз 19 “, взаимно с Валерий Кубасов. Леонов е пълководец на този полет, сбъднат по програмата „ Аполо – Союз “ с дълготрайност 5 денонощия, 22 часа, 30 минути и 51 секунди.

Той е прочут също като художник, създател на картини на галактически тематики. Руският космонавт ще бъде заровен на мемориалното гробище в Митищи на 15 октомври.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР