Първият космически апарат на Израел, конструиран с цел да кацне

...
Първият космически апарат на Израел, конструиран с цел да кацне
Коментари Харесай

Израел се устреми към Луната

Първият галактически уред на Израел, конструиран за да кацне на Луната, се устреми към естествения сателит на Земята, оповестяват международните организации.
Сондата "Берешит " ( "Генезис " на иврит) на частната израелска компания "Спейс Ай Ел " беше изстреляна от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, Съединени американски щати, с ракета-носител "Фалкон 9 " на частната американска компания "Спейс Екс ", предава Българска телеграфна агенция.
С ракетата бяха изстреляни също индонезийски телекомуникационен спътник и пробен спътник за американските Военновъздушни сили. "Спейс Екс " означи следващ триумф за новаторската си технология да "рециклира " личните си ракети. Минути след изстрелването на "Фалкон 9 " компанията съумя да реализира следено връщане на Земята на първата степен на ракетата - върху платформа в Атлантическия океан на към 483 километра от крайбрежието на Флорида.
С максимален интерес обаче наблюдаващите наблюдават изстрелването на израелската сонда "Берешит ". Ако апаратът сполучливо кацне на Луната, Израел ще стане едвам четвъртата нация с сходно достижение след Съветския съюз, Съединени американски щати и Китай, отбелязва Асошиейтед прес.
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който наблюдава изстрелването на сондата от контролния център, съобщи: "Това е огромна крачка за Израел, само че и гигантска крачка за израелската технология ".
Очаква се пътешествието до Луната на "Берешит " - дребна сонда с размерите на пералня и четири крачета от карбонови нишки, да продължи доникъде на април. Сондата би трябвало да кацне в лунното Море на яснотата.
Мисиите "Аполо " на НАСА през 60-те и 70-те години на предишния век водят астронавтите до Луната единствено за три дни, само че в тях се употребяват "чудовищните " ракети "Сатурн V ". Мисията на "Берешит " на стойност 100 милиона $ обаче не може да си разреши лична ракета, даже дребна. Поради тази причина уредниците й залагат на "споделено изстрелване " и на по-продължително странствуване до Луната.
Първото сполучливо кацане на лунната повърхнина е осъществено от Съюз на съветските социалистически републики с галактическия уред "Луна 2 " през 1959 година През 1962 година Съединени американски щати нареждат на Луната галактическия уред "Рейнджър 4 " на НАСА. Миналия месец Китай стана първата страна в историята, изпратила галактически уред на противоположната страна на Луната.
Астронавтът Едуин "Бъз " Олдрин, който стъпва на естествения сателит на Земята с задачата "Аполо 11 ", насочи привет в Туитър към израелската компания "Спейс Ей Ел " за старта на пътешествието на "Берешит ". Директорът на НАСА също приветства "историческата стъпка за всички народи, които целят да разширят съдействието си оттатък нискоземна орбита и на Луната ". Американското галактическо ръководство има лазерен рефлектор на борда на израелската сонда и дава мрежата си "Дийп спейс " за връзка.
Мисията на "Берешит " в началото беше част от съревнованието "Лунар Екс Прайз " на Google и даже стигна до финала. Надпреварата обаче завърши предходната година, без да бъде излъчен победител. Организаторите взеха решение да продължат със лични старания. Дарения за задачата направиха както милиардери, по този начин и възпитаници.
По проект работата на "Берешит " на Луната би трябвало да продължи от два до три дни. Сондата ще мери магнитното поле на мястото си на кацане. На борда й има капсула на времето с детски рисунки, фотоси, информация за израелската просвета и историята на човечеството. Една от фотографиите е на първия израелски астронавт - Илан Рамон, умрял в злополуката с галактическата совалка "Колумбия " през 2003 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР