Първият кораб, натоварен със зърно, от началото на руската инвазия,

...
Първият кораб, натоварен със зърно, от началото на руската инвазия,
Коментари Харесай

Първият кораб с украинско зърно мина проверка в Турция и вече плава към Ливан, но Зеленски е скептичен

Първият транспортен съд, претрупан със зърно, от началото на съветската инвазия, продължава по маршрута си към ливанския град Триполи, откакто сполучливо мина инспекция край Истанбул.

"Разони " транспортира над 26 000 тона пшеница в осъществяване на на износа на зърно от три украински пристанища, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Корабът от Одеса и доближи късно на идващия ден турското крайбрежие със забавяне поради неприятно време.

Според контрактуваната процедура инспекциите на плавателните съдове с украинско зърно се правят на море, а не на пристанището в Истанбул.

Говорител на Организация на обединените нации заяви, че към 27 кораба са в очакване да отплават с товари и подписани контракти от трите упоменати в съглашението украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни.

Държавният департамент на Съединени американски щати назова развиването на проблема с блокирания експорт на украинско зърно "значителна стъпка, която поражда вяра за снабдяване на милионите тонове зърно, заседнали в пристанищата на Украйна ".

В същото време Вашингтон предизвести, че Русия би трябвало да извърши отговорностите си по съглашението и да приключи офанзивите против украинските аграрни земи.

"Това е единствено първа стъпка и продължаващото използване на съглашението от 21 юли благодарение на Организация на обединените нации е от значително значение за подсилване на продоволствената сигурност по света. Русия би трябвало да извърши уговорките си, в това число посредством улеснение на безпрепятствения експорт на селскостопански артикули от черноморските пристанища ", съобщи още Държавният департамент на Съединени американски щати.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче омаловажи напредъка на кораба "Разони " по маршрута му, акцентирайки по време на видеоконферентен диалог с австралийски студенти, че това е оскъдна част от реколтата на страната му, която чака да бъде изнесена по море.

По данни на Киев на склад Украйна има 20 млн. тона зърно, предопределени за експорт, с цел да се освободи място за новата годишна продукция, която се събира сега. Тя се прави оценка на към 40 млн. тона.

Неназован почитан турски представител сподели пред Ройтерс по-рано във вторник, че Анкара чака почти един транспортен съд със зърно да напуща украинските пристанища на ден, до момента в който се извършва съглашението с посредничеството на Организация на обединените нации.

Спирането на доставките на зърно от Украйна, която е един от най-големите експортьори на зърно в света, способства за скок в цените на храните и провокира безпокойствие измежду страните в Близкия изток и Африка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР