Първият изцяло цифров тв водещ на основата на изкуствения интелект

Първият изцяло цифров тв водещ на основата на изкуствения интелект ...

Китай показа първия в света цифров тв водещ.


Първият изцяло цифров тв водещ на основата на изкуствения интелект беше представен след съвместното сътрудничество между китайската информационна агенция "Синхуа" и интернет компанията Sogou.

Представянето било направено по време на петата Всемирна конференция по управление на интернет в китайския град Учжен, провинция Чжецзян. 

Програмата позволява след зареждането на видео с жив човек, системата да извърши самостоятелен анализ на мимиките, маниерът на водене, жестикулацията а също така гласа и емоциите му. След това на основата на това видео се създава цифров модел, който чрез холограма може да се използва са създаването на тв излъчване. Това позволява секунди преди прякото излъчване да бъде зареден текст, който да бъде изчетен от холограмата, която изцяло ще имитира поведението на истинския тв водещ. 

За целите на демонстрацията е използван образът на популярен китайски телевизионен водещ Цю Хао. В хода на презентацията неговият холограмен двойник самостоятелно разказал за създателите на технологията и нейните особености, а също и подробности около работата на изкуствения интелект.

Създателите на програмата отбелязват, че такива "изкуствени" тв водещи са способни да работят 24 часа в денонощието без почивка. Програмата не позволява допускането на грешки, характерни на хората.

Освен това холограмата не се нуждае от гримьор, звукооператор и други сътрудници в снимачния екип. Това ще доведе и до спестяване на хонорари, отпуски или разходи за медицинска застраховка, което значително ще понижи разходите по изготвянето на новинарското съдържание. 

World`s first #AI news anchor debuts, jointly developed by Xinhua and Chinese search engine company https://t.co/34tyZ4nwrg. https://t.co/2omcc5K9rB pic.twitter.com/qXn5Z3ZkxL
— China Xinhua News (@XHNews) 8 ноември 2018 г.

Източник: offnews.bg