Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов в интервю

...
Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов в интервю
Коментари Харесай

Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох ѝ права и свободи

Първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов в изявление за " Le Figaro " отговори на твръденията, че " е предал Източна Европа “. Много руснаци не престават да считат, че последният руски водач е предал руския съдружник Германска демократична република и е пожертвал жизненоважните ползи на Москва в договарянията със западните страни.
Сред тях е и актуалният президент Владимир Путин, който упреква Горбачов, че наивно се е подвел по обещанията на Запада, че НАТО няма да се опита да одобри за свои членове страните от някогашния руски блок, вместо да изиска писмени гаранции.
" Горбачов направи неточност ", сподели Путин и добави: " В политиката споразуменията би трябвало да се закрепват в документ. Той единствено води диалози за това и реши, че това е контрактувано ".
Според 88-годишния Михаил Горбачов, реакцията на руското управление на протичащото се в страните от този район е част от политиката на " новото мислене ", която се основава на правилата на свободата на избор.
Бившият водач на Съюз на съветските социалистически републики добави, че прилежащите страни единствено са получили права и свободи, които към този момент били налице при руските жители, само че той не се съгласи, че е " предал Източна Европа ", предава БГНЕС.
" На кого съм я предал? Полша на поляците, Унгария на унгарците и Чехословакия на чехите и словаците ", възрази някогашният руски водач.
Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991, когато Горбачов разгласи, че се отдръпва от поста на президент. Това беше предшествано от съглашение, подписано на 8 декември от водачите на Русия, Беларус и Украйна, в което се прогласи основаването на Общността на самостоятелните страни.
В коментар пред немското списание " Shpiegel online " във връзка годишнината от рухването на Берлинската стена политикът разгласи кои са виновниците за разпада на Съюз на съветските социалистически републики -   уредниците на августовския пуч.
" За края на перестроката и разпадането на Съветския съюз, са виновни тези, които проведоха пуча през август 1991, а по-късно пучът употребява отслабената позиция на президента на Съюз на съветските социалистически републики ", споделя Горбачов.
Той добави, че е бил наясно с вероятните опасности от перестройката, само че всички ръководители на страната са били наясно, че са нужни промени.
" Беше невероятно да живеем по този начин. Съществена част от перестройката беше новата външнополитическа мисъл, която обхващаше както универсалните полезности и нуклеарното разоръжаване, по този начин и свободния избор ", изясни последният руски водач.
" Дадохте на германците обединяването, само че скоро по-късно вие изгубихте позицията си и Съюз на съветските социалистически републики се разпадна. Как гледате на това през днешния ден? ", Горбачов отговори: " Защо просто не ме попитахте дали скърбя за перестройката? Не, не скърбя. Беше невероятно да се живее като преди. И значим детайл от перестройката беше това ново външнополитическо мислене. Включваше универсални полезности и нуклеарно разоръжаване, както и свободни избори...Когато започнахме перестройката, знаехме, че поемаме риск. Но цялото държавно управление се съгласи, че измененията са нужни ".
Горбачов акцентира, че по пътя на промените са позволени неточности и изрази мнението, че Русия в никакъв случай няма да се върне в тоталитарна система. По думите му перестройката е имала за цел да изведе страната от безизходицата.
 
" Ние не се нуждаехме от " Желязната завеса ". Искахме да се отървем от стената на съмнение сред Изтока и Запада ", разяснява той.
88-годишният Горбачов счита, че обединяването на Германия е едно от най-важните неща, които е направил в живота си. Той счита, че германците са имали право да решат ориста си.
Горбачов описа, че по време на събитията през 1989 година е имало 380 000 руски бойци в Германска демократична република, само че им е било подредено да не се намесват. Той разгласи, че няма никаква носталгия във връзка с Студената война.
" Трябва да признаем, че след края на Студената война новите водачи не съумяха да основат съвременна архитектура за сигурност, изключително в Европа. В резултат на това бяха основани нови линии на разделяне и разширението на НАТО в източна посока реалокира тези линии до границата на Русия ", счита той.
Горбачов напомни, че неотдавна е изискал всички нуклеарни сили да одобряват взаимна декларация, с която да се разгласят против нуклеарна война. Според него Русия и Съединени американски щати, както и другите нуклеарни страни, би трябвало да възобновят договарянията и консултациите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР