Първият и най-дълголетен български фестивал - Международният музикален фестивал Варненско

...
Първият и най-дълголетен български фестивал - Международният музикален фестивал Варненско
Коментари Харесай

Варненско лято с амбициозна програма за 2018 година

Първият и най-дълголетен български фестивал - Международният музикален фестивал " Варненско лято " стартира своята 92-а година с подготовка за реализирането на амбициозна стратегия. Това стана ясно на среща на неофициалния фестивален съвет, водена от зам.-кмета Коста Базитов, на която участваха уредници и сътрудници на огромното събитие.
В своето издание 2018 музикалното лято ще разтвори своите рамки освен с обичайните към този момент 6 модула, а и с жанров пробив даже в Основната стратегия (24 юни - 5 юли), сподели в представянето на основните моменти в афиша на фестивала Руми Петрова от организационния екип. За разлика от предходни години, жанровото наличие на главния модул ще се разшири от класическа музика до джаз, фолкор и музикален спектакъл, с цел да бъдат показани най-хубавите продукции в народен мащаб. На варненска сцена високо ценени у нас и в Европа реализатори ще музицират дружно със значими международни солисти и диригенти. Сред гостите на фестивала се открояват оперната прима Александрина Пендачанска, Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, дудук и Илиян Илиев, кларинет, Фестивалният оркестър East West, както и водещата българска джаз групировка - Биг бенда на БНР, отбор " Драгостин Фолк " за фолклорна хорова музика и духов квинтет " Пилекадоне ", варненският оркестър " Симфониета " с диригент проф. Милко Коларов.

Бляскаво разкриване чака меломаните на 24 юни с концерта на Варненската филхармония с посетител диригент Пиеро Романо от Италия и солист адмирираното българско сопрано Александрина Пендачанска.

В модула " Академия " (6 юли - 12 юли) следва едно извънредно по замисъла и мащаба си събитие - емблематичният план на проф. Минчо Минчев " Интегрално осъществяване на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано ". За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света - десетима цигулари и трима пианисти, ще показват 10-те сонати за цигулка и пиано на Бетовен. Всички актьори ще дойдат от чужбина особено за плана. Много от цигуларите са концертмайстори във водещи европейски оркестри като Виенската филхармония. Самата Музикална лятна академия (1-12 юли) ще включи майсторски класове по оперно пеене с именития тенор Емил Иванов и цигулка с проф. Минчо Минчев, с къси курсове по виола и камерна музика и обичайния към този момент конкурс на " Фонд цигулките на Минчо Минчев ".

Прекрасни концерти ще има и в модула " Лаборатория Варна " - акцентът ще бъде върху варненски създатели в колаборация с интернационално одобрени актьори. Веско Демирев, пиано, Струнен квартет " Добри Христов ", Сибила Константинова, Йозджан Улуджан и Бирсен Улуджан са измежду участниците в лабораторията, а огромният концерт ще бъде на Филхармония Пионер във формат Балкански юношески оркестър. Ще чуем и напълно нови имена - предложени от артистичния консултант на фестивала проф. Людмил Ангелов млади пианисти.

Кросовър модулът " На границата с класиката " (10 - 12 август) още веднъж ще бъде показан през месец август, когато упованията на публиката във високия туристически сезон са свързани със свободната музика. Сцените ще са с доста лятно настриение - Летния спектакъл, Английския двор на Археологичесикя музей и на самия морски бряг - сцена Ментол. Специално ориентирани към феновете на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще дойде отбор " Патакс ".

От 29 юни - 9 август в модула " Опера, мюзикъл и балет навън " ще забележим 5 министър председатели, които готви особено за фестивала Варненската опера. Директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова уточни заглавията, всяко едно от които е вдъхновяващо предизвикателство за екипа. Наложилият се през последните години като обичан на младата аудитория формат на мюзикъла това лято ще радва с постановката " Маската на Зоро ". Несъмнен любимец за вниманието на ценителите ще бъде сантименталната опера " Летящият холандец " от Вагнер, копродукция с Националната опера в Белград. Ще забележим и операта " Джоконда " от Понкиели, копродукция с италианските оперни театри в Модена и Пиаченца, " Аида " от Верди - копродукция с фестивала в Аспендос, Турция - с най-голямата открита антична сцена. Балетната стратегия ще води " Лебедово езеро " от Чайковски - режисура на Варненската опера с диригент Мартин Георгиев. През есента ще излезе пред аудитория и премиерата на балета " Снежанка " по претекстове от музика на Чайковски.

Завършващият модул на фестивала " Baroque " - Ренесансова и Барокова музика, дава обещание срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика, измежду които е елегантният италиански отбор " Кавалиери ", профилиран в проучването на традициите на музикална Венеция.

Далата отлични резултати извънсезонна стратегия на ММФ " Варненско лято " и през тази година ще продължи да притегля аудитория в крилата на туристическия сезон и в взаимни планове с Международния сценичен фестивал " Варненско лято ", а и през цялата година, като продължи положителната процедура на детските интерактивни концерти " Музикална приказка ", които заради големия интерес към този момент ще се случват в Зала 1 на ФКЦ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР